Чи може управління освіти громади надати службовий автомобіль відділу соціального захисту для доставки продовольчих наборів – роз’яснення експертів

Експерти консультативної робочої групи з питань місцевих бюджетів в умовах воєнного стану, створеної за ініціативи Мінрегіону, надали відповідь на запитання читачів порталу «Децентралізація»: «Чи може управління освіти надати службовий автомобіль відділу соціального захисту для доставки до інвалідів та людей похилого віку продовольчих наборів?».


Експерти зазначають, що, згідно з ч. 1 ст. 143 Конституції, територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності.

Законами встановлено також наступне:

1. У статті 327 Цивільного кодексу України (ЦКУ) йдеться, що управління майном, яке є у комунальній власності, здійснюють безпосередньо територіальна громада та утворені нею органи місцевого самоврядування.

2. У Законі «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97  (абз.14 статті 1, 28, 29) встановлено таке:

  • Територіальній громаді належить право комунальної власності: володіти, користуватися і розпоряджатися майном як безпосередньо, так і через органи місцевого самоврядування.
  • Виконавчі органи мають повноваження, визначені відповідною радою, щодо управління комунальним майном територіальних громад.
  • Рішенням відповідних рад затверджується порядок використання коштів і майна.

У свою чергу, майнові права (зокрема бюджетних установ) визнаються речовими правами (стаття 190 ЦКУ).

Бюджетні установи володіють майном, яке їм передано в оперативне управління. Зазначене підтверджується нормами Законів, зокрема:

1. Правом оперативного управління у Господарському кодексі України (стаття 137) визнається речове право суб'єкта господарювання, який володіє, користується і розпоряджається майном (у нашому випадку управлінню освіти передано автомобіль в оперативне управління), закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом) для здійснення некомерційної господарської діяльності, у межах, встановлених цим Кодексом та іншими законами, а також власником майна (уповноваженим ним органом).

2. Власник майна, закріпленого на праві оперативного управління за суб'єктом господарювання, здійснює контроль за використанням і збереженням переданого в оперативне управління майна безпосередньо або через уповноважений ним орган і має право вилучати у суб'єкта господарювання надлишкове майно, а також майно, що не використовується, та майно, що використовується ним не за призначенням.

Комунальна установа (в запитанні - управління освіти) не є суб’єктом права власності на транспортний засіб (автомобіль). Вона отримала його в оперативне управління. Власником такого автомобіля є територіальна громада.

Отже, власник майна має право управляти майном у розумінні вищезазначених норм законів і у разі необхідності приймати рішення щодо його передачі від управління освіти до відділу соціального захисту на підставі рішення відповідної ради (від одного головного розпорядника бюджетних коштів до іншого) з урахуванням положень статей Закону «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. № 280/97  (абз.14 статті 1, 28, 29).

Аби передати чи отримати основні засоби, слід мати рішення місцевої ради, відповідно до якого оформити акт приймання-передачі. Акт приймання-передачі основних засобів, форма якого затверджена наказом Мінфіну від 13.09.2016 № 818 (далі – Наказ № 818), застосовуємо у нашому випадку, коли безоплатна передача основних засобів відбувається між установами в межах одного органу управління майном.

Будь-яке надходження у натуральній формі, зокрема автомобіля, також передбачає:

  • Складання та подання до органів Державного казначейства Довідки про надходження у натуральній формі. Типова форма такої Довідки міститься у додатку 25 до Порядку № 938 ( наказ Мінфіну від 23.08.2012  № 938).
  • У разі здійснення розпорядниками бюджетних коштів операцій в натуральній формі такі операції повинні проводитися лише в межах планових показників та відображатися в бухгалтерському обліку виконання бюджетів (п. 11.17 Порядку п. 12.7 Порядку № 938).
  • Всі види надходжень у натуральній формі визнаються доходами спеціального фонду (ст. 13 БКУ). Такі надходження не мають постійного характеру. Зрозуміло, що запланувати обсяг безоплатно отриманих активів неможливо. Тож такі надходження є завжди понад план (у даному випадку у відділі соціального захисту). Отже, крім подання Довідки про надходження у натуральній формі, у разі фактичного отримання «натуралки» необхідно ще внести зміни до кошторису в частині спеціального фонду за власними надходженнями і до всіх пов’язаних з цією господарською операцією  документів.
  • Підтвердженням цього є абз. 10 п. 47 Порядку № 228 (Постанова  від 28.02.2002 № 228), відповідно до якого зміни до кошторису та пов’язаних документів вносяться внаслідок перевищення надходжень відповідного фонду порівняно з надходженнями, врахованими у бюджеті.
  • Крім цього, під час надходження «натуралки» виникає ще одне питання: чи потрібно вносити зміни до паспортів бюджетних програм? Відповідь надав Мінфін у листі від 15.02.2019 р. № 05110-05-2/4473, у якому зазначив, що надходження у натуральній формі призводять до коригування спецфонду кошторису бюджетної установи в частині власних надходжень бюджетних установ. Якщо при цьому виникають нові завдання бюджетної програми (у нашому випадку у відділі соціального захисту), то згідно з абз. 9 п. 1.10 розд. І Правил № 836 (Наказ Мінфіну 26.08.2014  № 836) зміни до паспортів також потрібні. 

Бухгалтерський облік передачі майна слід відображати відповідно до Типової кореспонденції субрахунків бухгалтерського обліку для відображення операцій з активами, капіталом та зобов'язаннями розпорядниками бюджетних коштів та державними цільовими фондами (наказ Мінфіну від 29 .12. 2015 р. № 1219).

У період воєнного стану діють деякі особливості, які встановлені Постановою Кабміну від 11.03.2022 р. № 252: органи місцевого самоврядування, їх виконавчі органи, місцеві державні адміністрації, військово-цивільні адміністрації продовжують здійснювати бюджетні повноваження, а у разі утворення військових адміністрацій такі повноваження здійснюють військові адміністрації відповідно до статті 15 Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Підготували: 

Олена Чечуліна, експертка (USAID DOBRE)

 Інна Святна, радниця з питань муніципальних фінансів та управління  Регіонального офісу “ULEAD з Європою” у Вінницькій області

Сергій Яцковський, національний експерт з питань місцевого самоврядування, Швейцарсько-український проєкт DECIDE


Консультативна робоча група продовжує працювати і надавати роз’яснення.

Громади можуть і надалі надсилати свої запити, заповнивши форму за посиланням: https://forms.gle/YiJzf5NvU1LZKtVeA

Робоча група створена у березні 2022 року на базі кластеру з питань фінансів та бюджетування секторальної робочої групи «Децентралізація та регіональний розвиток».

До складу консультативної групи входять фахівці Центральних органів виконавчої влади, експерти з фін

ансових питань програм і проектів міжнародної технічної допомоги, які надають донорську підтримку в рамках реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, а саме: SKL International, USAID «ГОВЕРЛА», «U-LEAD з Європою», DECIDE, «ООН Жінки», USAID DOBRE, ОЕСР.

09.05.2022 - 10:38 | Views: 5129
Чи може управління освіти громади надати службовий автомобіль відділу соціального захисту для доставки продовольчих наборів – роз’яснення експертів

Tags:

budget war social services war social education war education budget methodology

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

14 August 2024

ЄС підтримує основні вектори Державної стратегії регіонального розвитку

ЄС підтримує основні вектори Державної...

«ЄС вітає прагнення та зусилля України створити безпечні, економічні та соціальні умови для повернення своїх...

14 August 2024

21 серпня - вебінар "Організація нового навчального року: актуальні зміни в законодавстві та документообіг"

21 серпня - вебінар "Організація нового...

21 серпня 2024 року о 14:00 розпочнеться вебінар від Швейцарсько-українського проєкту DECIDE "Організація нового...

13 August 2024

Новоодеська громада: від стратегії до дій

Новоодеська громада: від стратегії до дій

Новоодеська міська територіальна громада, що на Миколаївщині, стала одним із чотирьох пілотних учасників проєкту...

13 August 2024

Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській громаді встановили нові торговельні ряди

Здійснили маленьку мрію громади: у Лосинівській...

У Лосинівській громаді на Чернігівщині завдяки підтримці Програми USAID DOBRE нещодавно встановили нові торговельні...