Starostas will be elected at the indirect elections and will have wide-ranging powers, - an expert

During the round table «2020 Local Elections: A New System, a New Territorial Basis», organized by the Ukraine Crisis Media Centre within the USAID DOBRE Programme, Olena Boyko, a people’s deputy of Ukraine of the VІII convocation, claimed: «Indirect Elections imply the starosta being elected not by us but by our representatives in the hromada council. It is a normal democratic stance, complying with the Constitution and the legislation of Ukraine».

23.07.2020 - 14:53 | Views: 105816
Starostas will be elected at the indirect elections and will have wide-ranging powers, - an expert

Tags:

starosta elections Olena Boyko

Source:

Share the news:

Comments:
Profilepic
Олег Ковалев
23.07.2020 - 15:31
Староста затверджується сільською, селищною, міською радою на строк її повноважень за пропозицією відповідного сільського, селищного, міського голови. Наголошую на тому, що він затверджується, а не обирається. Це не непрямі вибори!!! і це ніяка не демократія!!!
Відповісти
Profilepic
Андрій Русенко
23.07.2020 - 22:41
А навіщо уникати конфліктів там, де вони виникають об'єктивно? Як же тоді жителі сіл зможуть захищати свої права і інтереси?
Відповісти
Profilepic
Андрій Махниборода
23.07.2020 - 16:00
А чи будуть кваліфікаційні вимоги до кандидатів у старости, чи голова зможе подати кандидатуру кума, свата, брата....??? І ні як це не допоможе уникнути конфліктів між головами і старостами ця система зробить із старост плазунів голови.
Відповісти
Default image
Сергій
23.07.2020 - 16:09
Староста, як представник інтересів всіх мешканців старостинського округу повинен ними і обиратися. Інше все від лукавого. Скільки не говори, як гарно призначати старосту чи обирати його на непрямих виборах, по суті це обдурювання людей. Ви, панове реформатори, забираєте у населення єдиний і останній важіль впливу на владу на території громади. Скажіть прямо - люди не повинні мати права реального вибору. За них все вирішать потрібні люди... А хто і як в Україні все вирішує, усі знають. А якщо хтось не знає - підкажу, пан Бенджамін Франклін! До речі, ви ще напишіть, що президента США обирають на непрямих виборах. І оцей бедлам відповідає Конституції і законам України? Може почитаєте спочатку ? Відповідно до ч.2 ст.5 Конституції України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування. Ніхто не може узурпувати державну владу (ч.4 ст.5 Конституції України) В Україні визнається і гарантується місцеве самоврядування (ст.7 Конституції України). Відповідно до Рішення КСУ №6-рп/2005 від 05.10.2005р. положення частини другої статті 5 Конституції України «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ» треба розуміти так, що в Україні вся влада належить народові. Влада народу є первинною, єдиною і невідчужуваною та здійснюється народом шляхом вільного волевиявлення через вибори, референдум, інші форми безпосередньої демократії у порядку, визначеному Конституцією та законами України, через органи державної влади та органи місцевого самоврядування, сформовані відповідно до Конституції та законів України. Підкреслюю! Через вибори чи референдум! Натомість ми маємо спроби узурпації влади окремими особами. Мені це дуже нагадує те, що відбувається зараз у Росії. У іншій формі звичайно і масштабі. Але близько по суті.
Відповісти
Profilepic
Lyudmila Shelykh
24.07.2020 - 12:08
Якщо староста представляє інтерси села, то чому його мають обирати депутати?!!! Хіба це самоврядування?!!! Маючи широкі повноваження і 0 відповідальності перед виборцями, такий староста буде низько схиляти голівку перед депутатами. А депутати, обираючи старост, хіба не полиють все це смачно "політичним соусом"?!! Особисто мені така ідея дуже не подобається.
Відповісти
Default image
Ніна
26.07.2020 - 17:13
Не розумію Олену Бойко, що якщо старосту призначатимуть, зникнуть конфлікти між старостою і головою ОТГ, які тепер подекуди є. Ви вважаєте, що всі голови ОТГ працюють чесно, сумлінно, не порушуючи законів, статуту, рішень, регламенту і т.д. Виходить, що якщо староста зараз буде призначатися, то такий староста уже закриє очі на те, що робиться на місцях. То це пряма дорога до ще гіршого становища в МС. Конфлікти, які ''тепер подекуди є'', я думаю, що це скромно сказано... Їх є дуже багато по Україні, просто їх ніхто не зацікавлений афішувати. Якщо немає конфліктів, значить старости перестали боротися з ''вітряками'' в МС, значить там голова всіх нахилив і дав зрозуміти, що всі ''ніхто'', а він все вирішує, правильно чи не правильно, головне, щоб голові було добре... Тому і старостат в Україні з 2016 року не піднявся на ті вищі щаблі влади, щоб за нас зараз голосно говорили, що ми є і що ми велику роботу пророблчємо на місцях. Бо в багатьох випадках старост ''пригнули'', не даючи їм розправити крила, в багатьох випадках на посаді старости були люди, які чекали виборів 2020 і їм вже всерівно було і тільки ті, які відстоювали свою думку, думку громади, які не хотіли змирюватися із тим, що твориться на місцях, тих старост хочуть зараз позбутися...
Відповісти
Profilepic
Виталий Мартынюк
26.07.2020 - 19:46
вибори старости мають бути прямими - в іншому випадку це не самоврядування а диктат групи людей які десь про щось домовились.
Відповісти
Profilepic
Анатолий Титаренко
28.07.2020 - 01:08
Яка це демократія???Ви запитали людей???В кожному селі староста повинен обиратися людьми,а не призначатися,я думаю це не надовго,прийдуть до парламенту розумні люди і змінять це неподобство!!!
Відповісти
Default image
Василь
04.11.2020 - 12:47
Доброго дня. Хто може підказати,чи може військовослужбовець бути призначений старостою з залишенням на військовій службі? Дякую.
Відповісти
Default image
Fedir
05.03.2021 - 20:20
На противагу голові ОТГ по ідеї та логіки старости повинні були б обиратися прямими виборами мешканцями окремих сіл, селищ, міст, що є членами ОТГ. Так би залишився якийсь баланс і старости могли б дійсно захистити інтереси людей у випадку, якщо голова ОТГ є корумпованим, або недоброчесним. Але якщо твою кандидатуру подає голова ОТГ, а голосують депутати, то староста автоматично залежний від їхнього рішення і їх голосів, тому ніякому народу жоден староста, нічого не винен! Який ідіот це придумав?
Відповісти
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

06 July 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 July 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 July 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 July 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...