A separate house was bought in order to establish a social service centre – the history of Chmyrivska hromada

Останнім часом тема соціальних послуг набуває популярності у публічному просторі. Чому? По-перше, в країні з'явились нові соціальні групи, які потребують цих послуг, і яких не було в Україні раніше. Наприклад, внутрішньо переміщені особи, ветерани АТО та інші категорії, постраждалі внаслідок воєнного конфлікту на сході країни. Іншою об'єктивною причиною посиленої уваги до соціальних послуг стала реформа децентралізації, яка дала громадам нові повноваження, а разом з тим і нові зобов'язання. Зокрема, у напрямку організації якісних соціальних послуг для людей, які їх потребують, на місцевому рівні. Проте не всі очільники громад знають і розуміють, з чого починати і куди рухатись для запровадження нового формату соціальних послуг. Історія Чмирівської громади - приклад того, як не боятись ставати на шлях змін.

 

Як все починалось

Чмирівська громада - територіальне об’єднання у Луганській області. Вона налічує близько 8 тис. мешканців і трохи більше 200 кв. км. З 2017 року у Чмирівці функціонує Центр надання соціальних послуг. Насправді ж центром це є тільки номінально - власного приміщення у нього немає, а спеціалісти працюють в орендованій кімнаті. Тож досі про широкий спектр послуг годі було й говорити. Питання надання якісних соціальних послуг у громаді стояло досить гостро.

Тож керівництво громади прийняло рішення долучитись до проекту «Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді». Проект реалізує ЮНІСЕФ за фінансової підтримки Німецького уряду та Німецького банку розвитку (KfW), а впроваджують проект 5 потужних неурядових організацій на чолі з Українською мережею за права дитини - лідери у сфері надання соціальних послуг для дітей. Проект пілотний - для участі у ньому відібрали 12 громад, і щоб потрапити до списку необхідно було відповідати певним критеріям. Зокрема, запропонувати приміщення, яке можна буде облаштувати для потреб мультифункціонального центру надання соціальних послуг.

 

Приватний будинок, який після капітального ремонту перетвориться на мультифункціональний центр соціальних послуг

 

У Чмирівці такого приміщення на балансі громади не було. Проте місцевий голова Сергій Войтенко придумав рішення - купити приватний будинок, який міг би стати центром.

“У нас є сім’ї у складних життєвих обставинах і є необхідність у соціальних послугах. Насправді, покращення соціальних послуг для мешканців громади - один із наших пріоритетів. А тому треба було знайти можливість потрапити у проект. - коментує Сергій Войтенко. - Ми вже давно приглядались до цього приватного будинку. Він розташований дуже зручно, біля центральної дороги, має зручний під’їзд. Щоправда ми думали про нього в іншому контексті. Якщо ЮНІСЕФ дає нам можливість зробити із нього мультифункціональний центр, збільшити кількість послуг для наших мешканців і навчити соціальних працівників, то ми маємо цим скористатись. Для нас важливий соціальний напрямок”.  

 

Перші успіхи

Робота над облаштуванням мультифункціонального центру триває. Як показало опитування 64 місцевих сімей, найбільш запитуваними у Чмирівській громаді є послуги супроводу сімей у складних життєвих обставинах та підтримка сімейних форм виховання. Також у центрі планується надання послуг денного перебування дітей, консультації психолога, логопеда, соціального педагога.

Завдяки роботі “СОС Дитячі містечка”, організації, яка впроваджує проект #Спільно у Чмирівці, у громаді було виявлено багато нових сімей, про яких раніше не знали у соціальних службах. Це 13 сімей, які перебувають у кризі, у тому числі внутрішньо-переміщені родини. В рамках аналізу потреб населення у соціальних послугах, була виявили сім’я, яка виховує дитину з інвалідністю, і про яку було невідомо. Це родина переселенців, яка раніше не зверталась за соціальними послугами у громаді.

“Працювати з громадою з точки зору організації проектних процесів легко. - коментує Світлана Тунтуєва, координатор проекту у СОС Дитячі містечка. - Голова громади дуже зацікавлений у проекті, бере участь в усіх обговореннях, відвідує усі проектні активності. Заступники голови завжди відкриті і йдуть на контакт. Приємно реалізовувати проект, коли маєш підтримку і зацікавленість самої громади. Трохи важче із самими соціальними послугами в громаді: фахівців, які могли б побудувати систему, не вистачає, треба вчити нових і розвивати тих, які вже працюють.”

 

Тренінг з посилення міжвідомчої взаємодії в інтересах сімей у Чмирівській ОТГ

 

Зараз майбутніх працівників центру навчають. За результатами курсу тренінгів учасники пройдуть сертифікацію. Тетяна Дяченко, директорка Чмирівського Центру соціальних послуг, ділиться враженнями від навчання: “Я дуже вдячна за такий досвід. Це дар Божий, що ми отримали такі знання та мали змогу взяти участь у тренінгах в рамках проекту. Я, наприклад, пройшла тренінг з кейс-менеджементу, використання діагностичного інструментарію для оцінки потреб у громаді, супервізію. Завдяки отриманим знанням та оцінці потреб, ми змогли виявити нову сім’ю, яка знаходиться у складних життєвих обставинах, що раніше не була на обліку. Ми продовжуємо тримати зв’язок з тренером, що проводила тренінги”.

 

Плани на майбутнє

Наступним кроком на шляху до отримання якісних соціальних послуг мешканцями Чмирівської громади стане громадське обговорення та остаточне узгодження переліку необхідних для людей соціальних послуг, а також розробка місцевої цільової програми надання соціальних послуг та виділення бюджетних коштів на її забезпечення. Паралельно розробляється протокол взаємодії та обміну інформацією між різними підрозділами селищної ради в інтересах дітей та їх сімей. За підтримки СОС Дитячі Містечка, будуть також створені рекомендації щодо розрахунку вартості соціальних послуг. Всі ці напрацювання допоможуть зробити соціальні послуги максимально наближеними до користувачів та зорієнтованими на реальні потреби людей.


Проект “Спільно. Соціальні послуги для сімей у громаді” впроваджується Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій за фінансової підтримки Німецького уряду та Німецького банку розвитку (KfW)”. У Консорціум на чолі із Українською мережею за права дитини входять такі неурядові організації: Маріупольська спілка молоді, Надія і житло для дітей, Партнерство «Кожній дитині», СОС Дитячі Містечка та Соціальна Синергія.

Tags:

social services youth

Область:

Луганська область

Громади:

Чмирівська територіальна громада

Source:

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

02 October 2024

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як у Носівській громаді облаштували сучасне шкільне укриття

«Хто був вільний – спускалися і допомагали». Як...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) У 2022 році ворог розташовувався навколо Носівської громади, що на...

18 September 2024

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на сучасний освітній хаб

У Чернігівському ліцеї укриття перетворили на...

Чернігівський ліцей №22 тепер має не просто безпечне укриття, а й сучасний освітній хаб завдяки...

17 September 2024

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці партнерів навчатимуть інформаційним технологіям

У Знамʼянській громаді завдяки підтримці...

Знамʼянська міська громада Кіровоградської області відтепер має STEM-простір та медіацентр, які допомогла облаштувати...

13 September 2024

Radyvyliv and Brody Join Forces for Educators’ Professional Development

Radyvyliv and Brody Join Forces for Educators’...

Radyvyliv, from Rivne Oblast, and Brody, from Lviv Oblast, belong to different regions, and at one time, a border...