Замість одного мільйону – сім: першопрохідці в південних селах рахують доходи

Бути чи не бути? – ледь не шекспірівський вибір постав зараз перед багатьма селами. Реформа децентралізації, яка невдовзі об’єднає населені пункти, дає багато відповідей про об’єднання і вигоди від децентралізації, але і запитань у людей до цього часу залишилося чимало. Залишається невизначеними до кінця медична та освітня реформи. Створені об’єднані громади бідкаються на відсутність багатьох роз’яснень по своїй роботі, не внесених до цього часу змін у Конституцію України, тощо. 

Маразліївський сільський голова Олександр Чумак навесні вирішив взяти на себе відповідальність, і виступив ініціатором об’єднання громад з центром у селі Маразліївка. Об’єднана громада у жовтні пройшла вибори, на яких Чумака обрали головою об’єднаної громади. 

 - Те що вже було – ми 25 років бачили, і наситилися. Тепер ми свідомо від цього відходимо, бо хочеться якихось змін на краще – говорить Олександр Чумак, голова об’єднаної громади.
 
Об’єднання проходило добровільно без всяких ексцесів, щоправда декілька сіл надало відмову. Громада об’єднала три сільські ради, і вісім населених пунктів, Маразліївка серед них найбільша. Відмови від об’єднання Олександр Чумак не вважає невдачею:

- Люди були не готові морально, і матеріально. Хтось боявся віддати свої повноваження, хтось - втратити роботу. Дебатів було багато. Ми мали більше 10 зустрічей це точно.

Перспектива обіцяних доходів від держави поки що додає оптимізму очільнику громади:
- Ми побачимо на протязі року. Якщо нам дадуть 50% від обіцяного - будемо задоволені, якщо 100% – щасливі! У нас немає часу зволікати зі змінами. Ці вибори проміжні, всього на два роки. Треба або працювати, або тікати. Часу на розкачування немає. Якщо інші побачать результат об’єднання, вони прибіжать, не треба буде нікого вговорювати – впевнений голова об’єднаної громади.

Якщо говорити про дохідну частину громади, то у Маразліївці прорахували, що за рік отримають 7 млн. доходів, при тому, що раніше доходи всіх сіл, що увійшли у громаду не перевищували і одного мільйону.

Транспортне сполучення відносно непогане – міжміські автобуси до Білгород-Дністровського проходять через Маразліївку. Є декілька сіл, звідки немає рейсових автобусів, що проїздять через Маразліївку, але в сільській раді говорять, що будуть змінювати деякі автобусні маршрути. Більше - ТУТ.

Область:

Чернігівська область

Source:

«Портал Чернігова»

Share the news:

Comments:
*To add comment you should be authorized or sign_in
Read more:

04 October 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 October 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 October 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 October 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...