Громади мають сформувати власні культурні стратегії, - Геннадій Зубко

Децентралізація культури – це можливість для громад набути власної ідентичності, розбудувати культурні простори на рівні регіонів – з одного боку, з іншого – отримати від цього максимальний економічний ефект. Ми є європейською нацією зі своєю автентикою, багатою культурною спадщиною і нам є що показати світу.

Про це на відкритті міжнародної конференції «Коли територія набуває ідентичності» у рамках фестивалю «Жовтень у Жовтні» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Держава і Український культурний фонд фінансують культурні стартапи. Вони можуть працювати набагато глибше на економіку країни, ніж будь-яке підприємство. Це новий простір для розвитку, який покаже нашій молоді – хто ми є, куди рухається країна і чим нам потрібно конкурувати у світі. І це конкуренція не тільки між областями в аспекті відновлення і реконструкції історичних будівель. Це відновлення і створення нових культурних традицій нашої держави», — наголосив Геннадій Зубко.

Урядовець повідомив, що фестиваль «Жовтень у Жовтні», який відбувається цими днями у Житомирі – це і є перший культурний стартап для України. «Від його проведення, ми очікуємо створення стратегії щодо розвитку культури, яка може масштабуватись на всю країну. Він має показати, яким чином розвивати культурну спадщину і історичні набуття, які можна делегувати в перспективу», — підкреслив Зубко.

Присутня на заході, Перша леді України Марина Порошенко привітала всіх учасників з офіційним відкриттям Фестивалю сучасної культури «Жовтень у Жовтні» і зазначила, що цей проект має дуже амбітні плани. «Фестиваль претендує стати основною подією в культурному житті Житомирщини. І я впевнена, що організатори докладуть всіх зусиль для того, щоб реалізувати свій задум», — наголосила Марина Порошенко.

Вона висловила сподівання, що саме з проведення Фестивалю розпочнеться відродження знакової для Житомира споруди кінотеатру «Жовтень», який завжди був культурним осередком для житомирян і є перлиною мистецтва в архітектурному ансамблі міста.

У свою чергу, Міністр культури України Євген Нищук підкреслив, що проведення таких заходів сприяє не просто збереженню культури, а розвитку і життю майбутніх поколінь. «Будь-яка реформа, модернізація або економічно-соціальний зріз – в основі них має бути культурна складова. Це справді дуже цінне, адже в такій синергії країна отримає потужний результат. Цей фестиваль гуртує креативних і цікавих людей. Більше того, сьогодні і завтра тут буде присутня культурна інтервенція – менеджери зі всієї країни і Європи», — зазначив Міністр.

Віце-прем‘єр-міністр подякував Українському культурному фонду за організацію, проведення і фінансування масштабного фестивалю. «Це проекти майбутнього, які дозволять залучати величезні інвестиції та однодумців – митців, експертів не тільки зі всієї країни, й з-за кордону. Все залежить від місцевого самоврядування – наскільки вони готові рухатись і розвиватись в цьому напрямку. Сьогодні унікальний час! Завдяки реформі децентралізації, «вікно можливостей» відкрито для всіх напрямків!», — розповів урядовець.

Довідково:

Організатори фестивалю «Жовтень у Жовтні»: ГО “Житомир, зроби голосніше!” спільно з Житомирською міською радою, Житомирською ОДА та арт-центром Я-Галерея за підтримки Українського культурного фонду, Посольства Нідерландів в Україні, Інституту Адама Міцкевича.

Фестиваль розпочався 26 жовтня і триватиме до 4 листопада. Детальна програма проведення Фестивалю за посиланням http://zhovten.org.ua/public_programm

 

 

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

29.10.2018 - 13:44 | Переглядів: 10598
Громади мають сформувати власні культурні стратегії, - Геннадій Зубко

Теги:

Геннадій Зубко культура

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...