Бюджети ОТГ Харківщини ще раз підтверджують спроможність громад, - Діана Баринова

 

«За 9 місяців 2018 року власні бюджети громад Харківської області зросли в середньому в 3 рази, максимально в 9 разів. Найбільший з показників належить Наталинській ОТГ. У 4 рази збільшилися власні доходи Малинівської ОТГ, яка за цим показником на другій позиції серед громад Харківщини. Третю сходинку займає Нововодолазька ОТГ - її доходи зросли у 3,4 рази», - наголосила директор Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування Діана Баринова під час семінару «Реалізація бюджетної політики в об’єднаних територіальних громадах: результати виконання місцевих бюджетів та особливості їх формування на 2019 рік».

 

 

За словами радника з питань місцевих фінансів ЦРМС Марини Гончаренко, найбільшим за обсягами джерелом наповнення бюджету ОТГ Харківської області є ПДФО, питома вага якого у власних у середньому складає 56% і коливається від 38% у Чкаловській ОТГ до 79% у Малинівській ОТГ.

Планові призначення по цьому джерелу доходів у середньому виконано на 108%. Найвищий показник виконання плану має Малинівська ОТГ – 116,8%. Загалом мова йде про загальну суму 269,9 млн грн, а це 55,6% власних доходів громад Харківщини.

Єдиний податок складає 73,4 млн грн - 15,1% власних доходів громад. Плата за землю - 60,9 млн грн - 12,6% власних доходів громад. Рентна плата - 34,2 млн грн - 7,1% власних доходів. Акцизний податок - 26,5 млн грн - 5,5% власних доходів громад.

 

 

Під час заходу учасники обговорили механізм стягнення плати за використання землі лісогосподарського призначення в місцеві бюджети та домовилися підготувати інформацію для спільної роботи над цим запитом з Харківською обласною державною адміністрацією та Харківською обласною радою.

 

 

Говорячи про процес планування, Діана Баринова акцентувала увагу учасників семінару на тому, що при підготовці бюджету необхідно звернути увагу на оптимізацію структури управління громадою, яка б змогла забезпечити всі потреби мешканців. Дорожньою картою при плануванні бюджету на 2019 рік мають стати розроблені громадами Стратегії розвитку територій.

 

 

Нагадаємо, що спільно з Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування над розробкою стратегій зараз працюють сім об'єднаних територіальних громад: Золочівська, Зачепилівська, Малинівська, Коломацька, Оскільська, Наталинська, Малоданилівська ОТГ.

Теги:

бюджет

Область:

Харківська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...