«Яблуневу агломерацію» створили три громади в Чернівецькій області

25 жовтня в Чернівецькому Центрі розвитку місцевого самоврядування підписали договір міжмуніципального співробітництва між трьома громадами Хотинського району Чернівецької області – Недобоївською, Клішковецькою та Хотинською. Основна мета співпраці – стимулювання та підтримка підприємців, що займаються садівництвом в сільській місцевості.

Частина сіл Хотинського району розташовані на Колінковецько-Недобоївському макросхилі, який має власний унікальний рельєф, що сформувало виняткову локальну екосистему з особливим мікрокліматом, гідрорежимом, рослинністю та ґрунтом. Поселення утворюють суцільну смугу довжиною понад 20 км і шириною від 2 до 4 км, займаючи практично всю довжину макросхилу. Вони сформували особливу для України сільську агломерацію Хотинського району. Враховуючи розподіл вирощування плодів (70% яблука, 15% сливи, 10% груші та 5% інші кісточкові), цю агломерацію сміло можна назвати яблуневою. 

«В порівнянні з минулим роком ціни на яблука знизились до 10 разів. Тому, щоб не загубити галузь за 1-2 роки, яка розвивалась у нашому краї десятиліттями, ми хочемо надавати жителям додаткові послуги. У сам процес виробництва чи вирощування ми не втручатимемось. Наша мета – це створення виробничих потужностей для переробки плодоовочевої продукції», - наголосив Юрій Юзва, голова Недобоївської ОТГ.

Окрім допомоги підприємцям це також створить й робочі місця.

Керівництво громад одностайне в тому, що масштаби вирощування в громадах значні, але не завжди є змога реалізувати свій продукт.

«Тільки в партнерстві, в об’єднанні сила. Ми навчились вирощувати, але ще не до кінця добре вміємо переробляти. Тому такий проект дозволить нам удосконалитись в цьому напрямі», - підкреслив Василь Ченківський, голова Клішковецької ОТГ.

Ідею «яблуневої агломерації» планують також розвивати шляхом участі в конкурсі ДФРР, а вартість її реалізації складе 12 млн грн.

Під час заходу також була озвучена загальна інформація про можливості, які надає міжмуніципальне співробітництво, і використання цього інструменту. Серед регіонів лідерство тут має Полтавська область із 85 договорами, а у Чернівецькій області донині було лише два договори.

«Полтавський досвід став корисним і для нас, бо минулого року Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування організував нам туди навчальну поїздку», - зазначив Юрій Юзва.

«Загалом громади переходять від проектів споживання до проектів розвитку, вважає Тетяна Татарчук, директорка Чернівецького ЦРМС, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону: «Такі ідеї, яку презентують громади сьогодні, мають додану вартість. Тому в рамках того ж конкурсу ДФРР вони будуть швидше підтримані. «Яблунева агломерація» трьох громад може стати точкою зростання для всього району та області».

26.10.2018 - 10:55 | Переглядів: 10278

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Чернівецька область

Громади:

Клішковецька сільська об’єднана територіальна громада Недобоївська сільська об’єднана територіальна громада Клішковецька територіальна громада Недобоївська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...