23 ОТГ Вінниччини отримали землі від держави у комунальну власність

Чергове засідання Клубу голів ОТГ Вінниччини відбулось у Вінницькому Центрі розвитку місцевого самоврядування, що створений за сприяння Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Як повідомив радник Центру з децентралізації Євген Шаповалов, метою зустрічі стало ознайомлення керівників громад області із актуальними змінами в законодавстві з питань місцевих фінансів, земельних ресурсів та регуляторної політики.

Олег Левченко, Директор Вінницького ЦРМС, ознайомив керівників громад із трендами децентралізації у світлі прийняття Бюджету-2019 та перспективного плану об’єднання громад у Вінницькій області.

«Очікування наступного бюджетного року – це нові повноваження, наприклад, з фінансування професійно-технічної освіти, а також питання інфраструктурної субвенції та співпраці громад із ДФРР. У нас в області є проблема малих ОТГ, яким важко виконувати функції управління, і питання створення спроможних громад є надзвичайно актуальним, а це – об'єднання територій та приєдання населених пунктів до ОТГ за перспективним планом. Відтак, на сьогодні стоїть завдання у найкоротші строки затвердити перспективний план об’єднання громад як мінімум на 80% території області, адже на заваді прийняттю цього рішення може стати виборчий процес», - наголосив Олег Левченко.

В ході засідання присутні ознайомились із показниками виконання бюджетів громад за 9 місяців. Як повідомив заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА Олександр Горба, найкращі темпи росту місцевих бюджетів показують Оратівська, Бабчинецька, Іванівська, Райгородська та Ситковецька ОТГ Вінниччини. За показником доходів бюджетів громад на одного мешканця лідирує Оратівська ОТГ – дохід складає4445 грн на одну особу.  

Під час зустрічі керівники громад області обговорили питання передачі земель сільськогосподарського призначення у комунальну власність ОТГ.

«Вже 23 ОТГ Вінницької області отримали у комунальну власність 20,4 тис. га земель сільськогосподарського призначення. Землі передаються відповідно до розпорядження КМУ №60-р від 31.01.2018 року та плану, розробленого Управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області. У поточному році заплановано передати 38,6 тис га земель. На даний час затвержено технічну документацію із землеустрою для передачі сільгоспугідь державної власності у комунальну Томашпільської, Студенянської та Староприлуцької ОТГ Вінниччини», - повідомив Юрій Козак, начальник Управління Держгеокадастру у Вінницькій області.

Він зазначив, що ОТГ повинні вчасно та якісно готувати документацію з інвентаризації земель, а також розуміти нові повноваження, що з’являються у громад із набуттям прав на землі сільгосппризначення – це дотримання норм законодавства з питань використання та охорони земель всіх категорій. Крім того, Юрій Козак наголосив, що головними проблемами, які виникають під час процесу передачі земель громадам, є відсутність належним чином оформлених земельних ділянок, що використовуються чи надані в оренду, а також  недостатня кваліфікація  землевпорядників  на місцях.

Участь у заході також взяли: Олександр Горба, заступник директора Департаменту фінансів Вінницької ОДА, Юрій Козак, начальник головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області, Олеся Данілова, завідувачка сектору Державної регуляторної служби у Вінницькій області, а також експерти Вінницького ЦРМС Інна Святна та Євген Шаповалов.

24.10.2018 - 17:16 | Переглядів: 7245
23 ОТГ Вінниччини отримали землі від держави у комунальну власність

Приєднані зображення:

Область:

Вінницька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...