Співробітництво – механізм залучення додаткового фінансування та розвитку громад

Фахівців житомирських ОТГ навчали використовувати механізм міжмуніципального співробітництва для вирішення проблем спільно із сусідніми громадами. 22 жовтня у Житомирському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном, відбувся семінар «Співробітництво територіальних громад: приклади співпраці та невикористані резерви» для громад регіону.

Угоди міжмуніципального співробітництва (ММС) дозволяють вирішувати проблеми спільними зусиллями декількох громад. На Житомирщині вже укладено 14 таких угод, і 11 із них – у Олевському районі.

«Ніщо так не зближує, як співфінансування. Ми домовились із Білокоровицькою ОТГ та Радовельською сільською радою, що будемо спільно утримувати наші заклади позашкільної освіти. Завдяки цьому ми змогли перейти від утримання цих об’єктів до їх розвитку», - наголошує Олександр Ніколайчук, заступник голови Олевської ОТГ.

Механізм ММС дозволяє як спільно утримувати комунальні підприємства та заклади, так і реалізовувати разом проекти, що створює можливості залучати кошти від міжнародних програм. Три житомирські громади сьогодні готують проект організації системи поводження зі сміттям, який передбачатиме утримання підприємства та закупівлю техніки.

«Громади регіону мають потужний потенціал для запровадження механізму ММС. Зокрема у сфері розвитку соціальної інфраструктури та вирішення проблематики поводження із ТПВ. Сьогодні ми презентуємо громадам успішні практики інших регіонів для заохочення використання таких угод», - переконує Олександр Круківський, радник з юридичних питань Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Лідером із використання такого механізму співпраці є Полтавська область, де вже укладено 89 угод. На семінарі фахівцям громад презентували успішні практики використання угод: голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк розповів про укладання угоди із Іршанською ОТГ про співфінансування дитячо-юнацької спортивної школи, де також навчаються діти із Нової Борової та сіл громади.

«Дитяча футбольна команда нашої громади тренується на базі Іршанської ДЮСШ. Це значні гроші для школи, тому ми домовились співфінансувати заклад. Сьогодні і наші діти навчаються, і школа отримує необхідні кошти», - сказав Григорій Рудюк.

Нагадаємо, що відповідно до щомісячного моніторингу Мінрегіону на сьогодні 1050 територіальних громад в Україні використовують механізм міжмуніципального співробітництва, уклавши 263 угоди.

 

 

23.10.2018 - 10:44 | Переглядів: 10566
Співробітництво – механізм залучення додаткового фінансування та розвитку громад

Приєднані зображення:

Теги:

співробітництво

Область:

Житомирська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...