Селидове та Українськ: разом чи окремо

Коли в травні 2018 року був прийнятий закон, який спрощує створення громад навколо міст обласного значення,  це додало можливості для проведення реформи децентралізації в Донецькій області. У регіоні 28 міст обласного значення, з них 14 знаходяться на підконтрольній українській владі території.

Селидове – одне з міст обласного значення в Донецькій області зі складним адміністративно-територіальним устроєм  - так званою «матрьошкою». Загалом до складу шахтарського міста входять чотири ради. Окрім самого центрального міста, Селидівській міській раді підпорядковані Гірник, Українськ, а Комишівка взагалі територіально відділена та знаходиться в межах Миколаївської сільської ради.

У такому стані створення Селидівської об’єднаної громади аж до 2018 року було ускладнене через необхідність вирішення проблем адміністративно-територіального устрою. Отже закон, який спрощує об’єднання в громаду навколо міст обласного значення, дав зелене світло для таких складних територій, як Селидове.

В Українську та Селидовому відбулись зустрічі команди Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», з мешканцями, активістами та депутатами. Обговорювались шляхи утворення об’єднаних громад та перспективи децентралізації.

За діючим Перспективним планом, Новогродівка та Селидове з навколишніми населеними пунктами залишаються «білою плямою» на карті Донецької області. У травні 2018 року розпорядженням голови Донецької ОДА були внесені зміни до Перспективного плану, за якими означені межі Новогродівської та Селидівської міських ОТГ. Документ чекає на схвалення Кабінету Міністрів України.

Місто Українськ, яке підпорядковується Селидівській міській раді, має увійти до складу Селидівської ОТГ, але в Українську мріють про власну громаду, бо впевнені, що мають більший потенціал для розвитку самостійно.

Зустріч з активістами та депутатами Української міської ради відбулась у місцевій бібліотеці.

Вікторія Вольська, представниця громадської організації «Країна вільної громади», депутат міської ради зазначає: «Українськ - депресивне місто. Шахти, які працюють на території Українська, є підрозділами «Селидіввугілля», отже ПДФО сплачуються до Селидового. Хоча Українськ віддає кошти в Селидівський бюджет, місто не хоче допомагати Українську, не дає можливості для розвитку і місто занепадає. Ми хочемо об’єднатись з сусідньою Галицинівкою і створити Українську ОТГ. Ми впевнені - Україна починається з міста Українськ».

Утворити Українську об’єднану громаду – найскладніше в процедурі об’єднання на цій території. Важливо вивести Українськ з-під підпорядкування Селидового, для цього треба рішення Верховної Ради, пояснив під час зустрічі Артем Вівдич, директор Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

За словами експерта, в Донецькій області був досвід, коли спочатку юридично створювали об’єднану громаду, а потім Верховна Рада своєю постановою вносила зміни в адміністративно- територіальний устрій і в громаді призначали перші вибори. Так було в Соледарі, який підпорядковувався Бахмуту, в Миколаївці, яка була підпорядкована Слов’янську.

Юридично створена також Білозерська ОТГ, але вибори в ній не можуть бути призначені, бо треба дочекатись постанови про зміну адміністративно-територіального устрою та вивести Білозерське з-під Добропілля.

Загалом в Донецькій області через невирішеність питання АТУ 15 потенційних ОТГ не можуть повністю скористатися перевагами реформи.

Українськ може вийти зі складу Селидового і стати містом у Покровському районі. Але розпочинати процедуру створення об’єднаної громади можна без рішення про зміну адміністративно-територіального устрою. Щоб у Селидовому побачили рішучість, Українську треба підготувати повний пакет документів по створенню ОТГ, пройти всю процедуру, отримати висновок Донецької ОДА та чекати змін АТУ від Верховної Ради. Або є варіант, коли Кабінет Міністрів стане уповноваженим змінювати адміністративно-територіальний устрій, що буде можливим не раніше 2019 року пояснили експерти.

Що порадила команда Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування? Для початку треба визначитись з конфігурацією об’єднаної громади, а експерти Донецького ЦРМС прорахують фінансову спроможність потенційної громади. Потім рішенням сесії міської ради затвердити рішення про проведення громадських слухань і провести офіційно ці слухання. Яким чином це зробити і які кроки робити далі, розповіли експерти Донецького ЦРМС.

Наступна зустріч у Селидовому відбулась у молодіжному центрі, куди зібрались активісти громадських організацій, місцеві мешканці, яких цікавить децентралізація  не тільки з Селидового, але й Українська та Гірника. Під час плідного спілкування з командою Донецького ЦРМС обговорили різні формати створення об’єднаної територіальної громади, коли Українськ увійде до складу Селидівської ОТГ чи коли Селидовому доведеться створювати власну громаду без Українська.

При створенні Селидівської ОТГ будь-якого формату проблемою виступає Комишівка, яка підпорядкована Селидовому, але територіально розташована в межах Миколаївської сільської ради, що має об’єднатись у Новогродівську ОТГ, - прокоментував Артем Вівдич.

При об’єднанні в громаду хоч Селидовому, хоч Українську доведеться пройти складну процедуру, але хвилюватись стосовно труднощів не варто. Краще розпочати працювати над питанням створення об’єднаної громади, тим більше, цей процес поки залишається добровільним, зазначив Артем Вівдич.

22.10.2018 - 15:06 | Переглядів: 26363
Селидове та Українськ: разом чи окремо

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на Буковині долає виклики й будує нові плани

Можливості й розвиток – як Вижницька громада на...

«Ворота в Карпати» – так називає себе Вижницька громада Чернівецької області, розташована в передгір’ї буковинського...

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...