Зі студентської аудиторії – в ОТГ: у Чернівцях провели «Біржу вакансій»

Під час круглого столу «Біржа вакансій» представники буковинських ОТГ  пропонували студентам старших курсів Чернівецького національного університету розпочинати свою трудову діяльність у своїх громадах.

А студенти  ділились своїми першими успіхами в розробці брендів громад. Захід пройшов за ініціативи Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. На круглий стіл запросили представників об’єднаних громад області, викладачів та студентів різних факультетів чернівецьких вишів. Фахівців, які можуть бути корисними нашим громадам, пояснила директор Чернівецького ЦРМС Тетяна Татарчук.

 

 

«У такому діалоговому форматі хотілося б вирішити або принаймні спробувати зменшити одну з головних проблем розвитку ОТГ – кадрового голоду. До нас прийшли студенти юридичного, економічного, історичного факультетів, майбутні землевпорядники, політологи тощо. Спробуємо знайти спільне рішення – що пропонують майбутні роботодавці у громадах та на що погодяться майбутні працівники в цих ОТГ», – сказала Татарчук.

Спеціалісти ЦРМС коротко ознайомили присутніх з переліком вакансій, які зараз є в ОТГ області. Найбільше таких вакансій у галузі фінансів.

Заступник голови Глибоцької ОТГ Іван Веклич зазначив, що сьогодні специфіка роботи в ОТГ відрізняється від тієї роботи, яка була в органах місцевого самоврядування ще кілька років тому.

 

 

«Це не лише видача якихось довідок чи щось подібне, як було раніше. Громади об’єднують кілька населених пунктів, і при прийнятті рішень потрібно враховувати потреби всіх членів громади. Приймати стратегічні рішення, намагатись залучати інвестиції, як державні, так і міжнародних донорів. Тому в громадах є постійна потреба в людях, які розуміються на роботі з проектного менеджменту, залученні інвестицій. Крім того, це повинні бути відповідальні, дисципліновані люди, які готові постійно розвиватись», - сказав Веклич.

Заступник Сокирянського міського голови Володимир Чорний додав, що нині є потреба у фахівцях фінансового та юридичного напрямку.

«Нам необхідні фахівці фінансового та юридичного напрямку. Потребуємо спеціалістів сфери земельних ресурсів, із залучення інвестицій, юристів. Також не вистачає фахівців по роботі з громадськістю», – зауважив він.

Чи не найгостріша дискусія розгорнулась під час озвучення потенційних зарплат в ОТГ. Тут можливості не завжди збігаються з потребами.

 

 

«Щодо заробітної плати, яку пропонують в ОТГ, то вона невелика. Для початку можемо запропонувати від 4-5 тисяч гривень. Але якщо цей працівник хороший, то керівництво буде його цінувати і заохочувати різними преміями, надбавками тощо. Але для цього потрібно постійно розвиватися і працювати над собою», – сказав Чорний.

Своєю чергою декан економічного факультету ЧНУ Руслан Білоскурський зазначив, що з такою зарплатою залучити хороших спеціалістів буде надзвичайно важко.

«Сьогоднішні реалії ринку праці не вписуються у пропоновані вами 4-5 тисяч гривень. Насправді зарплати, які пропонують продавцю у звичайному магазині, стартують від восьми тисяч гривень. Тому менше цієї суми пропонувати і не варто. Крім того, потрібно людям продемонструвати перспективи роботи в ОТГ, потенціал розвитку, кадрового росту. А також зацікавити можливостями додаткового заробітку. Мається на увазі, під час участі у підготовці та реалізації різних проектів, грантів, запропонувати їм певну свободу, як додатковий стимул. Якщо працівник виконуватиме більше, ніж це передбачено його посадовими інструкціями, то він захоче й відповідну плату за це», – наголосив Білоскурський. Крім того, під час проведення круглого столу організатори підбили підсумки конкурсу брендування територіальних громад Буковини за участі студентів кафедри маркетингу, інновацій та регіонального розвитку ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Кращих студентів, які працювали над виготовленням брендів різних громад, нагородили відповідними грамотами та цінними подарунками. А представників громад запросили користуватись напрацюваннями студентів.

Теги:

вакансія молодь

Область:

Чернівецька область

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...