В Каневі говорили про приєднання навколишніх громад

Питання приєднання громад до міста обласного значення днями обговорили в Каневі представники органів місцевого самоврядування, державної влади, експертного середовища, аграрного бізнесу та громадськості. Про це повідомила Ганна Єлісєєва, національний співробітник проектів Координатор проектів ОБСЄ в Україні.

За її словами, логічна з точки зору просторового планування та економічної доцільності конфігурація приєднання громад, що межують з Каневом, не склалася з різних мотивів. З декількох громад, що оточують Канів, у відповідності до перспективного плану кандидатом на приєднання залишилася лише Пекарівська сільська рада. Ще дві сусідні громади, Литвинецька та Бобрицька, погодилися на об’єднання з іншими сільськими радами, але не з містом Канів. Однією з причин цього є історія ініціатив сільських громад щодо об’єднання з містом Канів. Але до прийняття Закону України щодо добровільного приєднання територіальних громад до міст обласного значення (№ 6466) Канів, як і багато інших міст, не вбачав в цьому сенсу, оскільки тоді необхідно було б проводити позачергові вибори. Ця відмова негативно відобразилася на подальших стосунках громад та міста і потребує подальшого діалогу, пошуку спільних інтересів для обопільно вигідного розвитку міста та сільських громад. Четверта, Яблунівська, громада, яка могла би потенційно приєднатися до Канева, опинилася в складній ситуації, оскільки сесією сільської ради ухвалювалися протилежні рішення: спочатку за приєднання до Канева, а деякий час після цього – за приєднання до іншої громади. Учасники зібрання очевидною проблемою в цій ситуації називають відсутність системи нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування.

В ході дискусії сторони все ж розглянули перспективи взаємодії, можливі проекти співробітництва між суб’єктами самоврядування, генеральний план розвитку міста Канів та вплив на сусідні громади і навпаки.

Також сторони означили потенційні шляхи врегулювання питань розмежування територій Канева та Литвинецької громади, умови реалізації спільних проектів поводження з твердими побутовими відходами, розташування міського кладовища та інших.

Учасники круглого столу прийшли до розуміння необхідності співпраці та потреби вирішувати питання розвитку територій разом.

Організатором круглого столу виступив Координатор проектів ОБСЄ в Україні в рамках проекту в рамках проекту «Сприяння діалогу щодо реформ в Україні», за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Офісу реформ Кабінету Міністрів України, Асоціації міст України, та за експертної участі Черкаського центру розвитку місцевого самоврядування U-LEAD.

05.10.2018 - 13:00 | Переглядів: 12511
В Каневі говорили про приєднання навколишніх громад

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...