ЦНАПи в громадах ліквідували проблему довідок як таку

Побоювання противників децентралізації, що людям буде потрібно їздити за довідками кудись далеко, потерпіли повне фіаско. Про це йдеться у Аналітичній доповіді до щорічного послання Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2018 році», яке опубліковане на сайті Національного інституту стратегічних досліджень.

У документі зазначається, що в Україні створено понад 800 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), передусім у сільських територіях, які вперше за всі роки незалежності отримали пряме бюджетне фінансування власної інфраструктури (1 млрд грн – 2016 р., 1,5 млрд – 2017 р., 1,9 млрд – 2018 р.). Така підтримка держави дала змогу побудувати сотні кілометрів водогонів, облаштувати освітлення вулиць, відремонтувати сотні шкіл, дитячих садочків, відкрити нові футбольні поля, спортивні зали…

Констатовано, що об’єднані міські територіальні громади активно долучилися до розвитку сільських територій, що увійшли до складу таких громад.

«Саме в сільських територіях в першу чергу відновлюється критично важлива для людей інфраструктура – водогони, освітлення вулиць, здійснюється ремонт дитячих садків та шкіл. Саме в сільських територіях стимулюється створення нових кооперативів, які мають збільшити доходи домогосподарств і покращити таким чином якість життя сільського населення».

Зазначається, що міста обласного значення та ОТГ поступово перебирають на себе функції державного архітектурно-будівельного нагляду, чим покращують свою інвестиційну привабливість, стимулюють будівництво на своїх територіях, мінімізують корупційні ризики.

Комплексна реформа місцевого самоврядування створила умови для підвищення якості і доступності адміністративних послуг.

«Побоювання багатьох противників децентралізації, що людям буде потрібно їздити за довідками кудись далеко, потерпіли повне фіаско. Центри надання адміністративних послуг, які відкрились у громадах, право старост на надання довідок та здійснення певних нотаріальних дій ліквідували проблему довідок як таку. В деяких ОТГ місцеві ЦНАПи надають послуги міським жителям, які не хочуть чекати в чергах у місті», - зазначено в доповіді.

 

27.09.2018 - 16:15 | Переглядів: 12806
ЦНАПи в громадах ліквідували проблему довідок як таку

Теги:

Петро Порошенко адміністративні послуги

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...