Корупційні схеми при будівництві роблять громади бідними, - Володимир Гройсман

Будь-які корупційні схеми, які можуть супроводжувати процес будівництва в населених пунктах – від відводу землі до порушення норм щільності будинків і несплати податків, роблять громади бідними і по суті обкрадають людей, які інвестують у будівництво і сплачуть високу ціну за неякісні квадратні метри. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Уряду, однією з тем якого стала ініціатива побудови прозорої платформи «Прозора Державна архітектурно-будівельна інспекція». Запуск платформи дає можливість у режимі реального часу відслідковувати документообіг забудовників – від подання документів до отримання дозволів.

Як зазначив Глава Уряду, такий сервіс дасть можливість зробити процес будівництва більш прозорим.

«Цього тижня мав відверту розмову із міськими головами. У нас є дуже успішні приклади (розбудови міст), а є й проблеми. Будуються великі багатоповерхівки, ущільнюється забудова, при цьому землі передаються без аукціонів, що робить громаду біднішою. Пайова участь або сплачується не в повному обсязі, або взагалі не сплачується. А це мільярди. І це також робить наші громади біднішими, - сказав Володимир Гройсман. - Проектують одне, а потім збільшують поверховість, обсяги забудови, корумпують чиновників і намагаються якимось чином домовитися про введення об’єктів в експлуатацію. Починається розбудова різних тіньових схем. Хто від цього страждає? Пересічний український громадянин. І ми не можемо і не маємо права ставити на догоду забудовників цілі міста і громади».

Глава Уряду наголосив, що українські міста будуються не для будинків, а для людей, яким потрібні і парки, і сквери, і місця для паркування автомобілів.

«Ми почали змінювати будівельні норми. Моя принципова позиція: будівельні норми мають відповідати європейським нормам. Нерухомість сьогодні в Україні коштує не менше ніж в Європі, але іноді подивишся – а там ані естетичного вигляду, ані жодної умови комфортного проживання. Хоча людина заплатила за це гроші», - наголосив Прем’єр-міністр.

Інша проблема – намагання ухилитися від сплати податків з побудованих квадратних метрів.

«По усій Україні будують житло, але податки за це будівництво забувають сплачувати. Українці платять ринкові ціни за квадратний метр, а до бюджетів – місцевих, державного – не потрапляють кошти. Вигадали якісь безприбуткові організації і перетворили нормальний процес будівництва у схеми ухилення від сплати податків, - сказав Володимир Гройсман. - Доручаю ДФС, Держпраці перевірити усіх будівельників на предмет сплати податків і легальної зайнятості. Люди працюють на будівництві – їх не оформлюють на роботу. Це має бути неприпустима історія. Усі служби будуть об’єднані, щоб навести лад у цій сфері».

Разом з тим, як наголосив Глава Уряду, тиску на чесних забудовників, які працюють прозоро і конкурентно, не буде.

«Тиск буде тільки для тих, хто буде поводити себе поза межами закону. Будувати усі мають якісно, зручно для людей і сплачувати за це податки», - сказав Глава Уряду.

26.09.2018 - 12:03 | Переглядів: 7069
Корупційні схеми при будівництві роблять громади бідними, - Володимир Гройсман

Теги:

Володимир Гройсман

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...