Прибуток від децентралізації на Херсонщині склав більше 250 млн грн - це найдієвіша реформа України

Про це йшлося під час Херсонського Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» у ході проведення дискусійної платформи «ОТГ – перспективи для інвестицій», модератором якої виступив координатор проектів ГО «Інститут громадянського суспільства» Маркіян Дацишин.

 

 

«Децентралізація – найдієвіша реформа України, саме завдяки їй на Херсонщині вже утворено 30 об`єднаних територіальних громад, бюджети яких на сьогодні уже сягають 250 мільйонів гривень», - звернув увагу директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій.

 

 

Він розказав про процеси децентралізації на Херсонщині, починаючи з 2015 року, коли була утворена перша ОТГ – Кочубеївська. За ці три роки самоврядування громада показала високий стрибок місцевої економіки та інфраструктури.

Маркіян Дацишин детально розповів про міжнародні проекти технічної допомоги, у яких успішно беруть участь громади України й тим самим зміцнюють власні місцеві бюджети.

 

 

«Ще у 2017 році ми провели масштабне опитування серед 50 об`єднаних громад України з одним питанням: «Куди громади хочуть вкладати кошти у своїх ОТГ?». Відповіді були однаковими скрізь – сонячна енергетика, вирощування овочівництва, розвиток туристичної галузі. Та при подальшій роботі у цих напрямках виникла проблема зі спілкуванням громад із потенційними інвесторами, невмінням правильно зацікавити у створенні бізнесу саме у своїх громадах. Саме в цьому напрямку ми співпрацюємо з громадами, і Херсонщини, в тому числі», - саме так Маркіян Дацишин окреслив коло питань, над якими працюють експерти з децентралізації.

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов звернув увагу учасників платформи: «Завдяки законам «Про об`єднання територіальних громад» і «Про співробітництво територіальних громад» у місцевих бюджетах зосереджено більше половини державних коштів – 51%. Близько 40% українських територій покриті саме об`єднаними територіальними громадами».

 

 

 

Окрім того, увагу звернули на формуванні в громадах Центрів надання адміністративних послуг, про що детально розповіла координатор відділу впровадження політики Програми «U-LEAD з Європою» Марія Тищенко.

Вона розказала про діючу програму «Side», у рамках якої обираються ОТГ, в яких здійснюватиметься програмна й технічна підтримка по створенню ЦНАПів надсучасності і навіть мобільних центрів надання адміністративних послуг «на колесах».

Так, від Херсонщини 6 громад виявили бажання взяти участь у цій програмі й позмагатися за право отримати додаткову допомогу задля наближення послуг до населення.

 

 

Також присутні голови ОТГ презентували власні інвестиційні проекти, які можуть значно вплинути на бюджет та інфраструктуру громади.

Один з таких – спільний туристично-інфраструктурний проект Тавричанської, Асканійської та Присиваської об`єднаних територіальних громад Херсонської області – «Соляна дорога».

За словами голів ОТГ, цей проект здатен об`єднати 15 населених пунктів,15 інвестиційних пропозицій та 36 туристичні локації, серед яких Лемурійське озеро, Біосферний заповідник «Асканія-Нова», фермерськв господарства з вирощування рідкісних видів тюльпанів та шафрану.

«Втілення подібного проекту в дію дасть змогу залучити близько 1 мільйона відпочивальників до Арабатської стрілки, 100 тисяч екскурсантів в Асканію-Нову та більше 25 тисяч туристів на Шато ім. князя Трубецького», - резюмував Дмитро Бутрій.

Теги:

Сергій Шаршов

Область:

Херсонська область

Джерело:

Херсонська ОДА

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...