Що необхідно знати про Дунайську Транснаціональну Програму

19 серпня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми (Interreg V-B Danube - CCI 2014TC16M6TN001).

Експерти Українського інституту міжнародної політики пояснили, чим важливе це рішення:

  • Ратифікація угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми створює правові підстави для отримання коштів з фондів ЄС та здійснення спільних проектів з країнами-членами Європейського союзу, зокрема, в рамках Європейської стратегії для Дунайського регіону.
  • Дунайська транснаціональна програма є фінансовим та євроінтеграційним інструментом. Метою програми є розвиток громад в 14 країнах Дунайського регіону (Австрія, Боснія і Герцеговина, Болгарія, Хорватія, Чеська Республіка, Німеччина, Угорщина, Молдова, Чорногорія, Румунія, Сербія, Словенія, Словаччина та Україна) шляхом зміцнення транскордонного співробітництва.
  • Програма сприяє якісним змінам регіону через фінансування проектів спрямованих на підвищення конкурентоспроможності бізнесу, інвестування в соціальні інновації, розвиток енергоефективності, розбудови інституційної спроможності та  подолання екологічних загроз.
  • Формат програми передбачає проведення щорічних конкурсів проектних заявок для потенційних партнерів. Наразі, два конкурси вже відбулися та проекти почали реалізовуватися. Оголошення про початок наступного конкурсу очікується наприкінці цього року.
  • Українська частина Дунайського регіону охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. Брати участь в конкурсах проектних пропозицій  можуть місцеві та регіональні органи влади, міжнародні організації, неприбуткові установи. Зацікавлені сторони, що територіально не охоплені програмою, проте є компетентними у сферах пов’язаних з Дунайським регіоном та діяльність яких спрямована на користь програмі також можуть подавати свої проекти. Під час другого кола конкурсу проектних заявок програми, з 22 обраних проектів-переможців, сім проектів були подані за участі українських партнерів. Таким чином, вже незабаром перші українські проекти почнуть реалізовуватися в рамках програми.
  • Для підтримки програми в Україні було створено Національний контактний пункт Дунайської транснаціональної програми. Серед головних завдань пункту є надання підтримки у розробці, імплементації та оцінці проектів, пошуку та інформуванню потенційних проектних партнерів та підтримки комунікації між учасниками.
20.09.2018 - 17:53 | Переглядів: 12631
Що необхідно знати про Дунайську Транснаціональну Програму

Теги:

транскордонне співробітництво

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

17 жовтня 2024

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини для участі у проєкті з визначення пріоритетів у відновленні

Розпочався конкурсний відбір громад Київщини...

Асоціація міст України спільно з Вестмінстерською фундацією за демократію (WFD) оголошують конкурсний відбір для...

17 жовтня 2024

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили дієві підходи до взаємодії з бізнесом і жителями

«ШоТам по комунікації»: громади обговорили...

10-11 жовтня медіа ШоТам за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» об’єднало понад 100 голів громад та їхніх заступників з...

17 жовтня 2024

Затверджено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих

Затверджено зміни до Переліку територій, на...

Наказом Мінреінтеграції від 16 вересня 2024 року №293 внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися)...

17 жовтня 2024

Президент підписав Закон «Про публічні консультації»

Президент підписав Закон «Про публічні...

  Президент підписав Закон України «Про публічні консультації» (законопроєкт №4254). Як повідомлялося, Закон...