За smart-спеціалізацією майбутнє розвитку регіонів,  — Геннадій  Зубко на форумі YES

«Ключова роль smart-спеціалізації — підсилити громади, трансформувати регіональні економіки, а не законсервувати традиційні галузі. І рушійна сила цих процесів — молоді лідери. Smart-спеціалізація або розумна децентралізація – це фактично новий інструмент регіональної політики. Це побудова локальних економік знань та інновацій з подальшою конкуренцією між ними. Головна її особливість — формування стратегій знизу у тісній співпраці та діалогу влади, бізнесу, науки і громади зі спільним баченням економічного, інноваційного, наукового потенціалу регіону», — наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Форумі регіональних лідерів в рамках 15-й Щорічної зустрічі ялтинської європейської стратегії.

За його словами, першими кроками для розробки регіональних стратегій smart-спеціалізації мають стати: аналіз регіонального контексту і потенціалу для інновацій; застосування надійної та інклюзивної структури управління; вироблення спільного бачення щодо майбутнього регіону; вибір обмеженого числа пріоритетів регіонального розвитку; створення відповідного комбінування політики, а також інтеграція механізмів моніторингу та оцінки. Серед джерел фінансування – державні і регіональні бюджети, співфінансування за рахунок місцевих бюджетів, приватних промоутерів проекту, структурні фонди і спеціальні програми ЄС.

«Дуже важливо побудувати в громаді систему управління з максимальним залученням громадськості до прийняття рішень. Це не тільки громадські обговорення, це можливість долучити до стратегії розвитку громади актуальні пропозиції, поради зовнішнього експертного середовища. Адже основними принципами побудови стратегій smart-спеціалізації є довіра, комунікація і співпраця між регіональними стейкхолдерами», — підкреслив Зубко.

У Європейському Союзі на регіональному та національному рівнях розроблено 120 стратегій smart-спеціалізації. Цей підхід вже застосовується в 12 країнах, в Україні  — у пілотних областях — Запорізькій, Одеській та Харківській.

«Якщо ми хочемо економічно інтегруватись із загальним ринком ЄС, включитись в  глобальні ланцюги доданої  вартості, то ми просто приречені реалізувати в Україні ідеї регіональної smart-спеціалізації. І я звертаюсь до молодих лідерів! Саме вам розробляти і впроваджувати такі стратегії, і брати лідерство в цьому процесі», — наголосив урядовець.

14.09.2018 - 15:12 | Переглядів: 8870
За smart-спеціалізацією майбутнє розвитку регіонів,  — Геннадій  Зубко на форумі YES

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...