Як і чому змінився рейтинг областей щодо формування об’єднаних громад - моніторинг Мінрегіону

Починаючи з серпня цього року, у рейтингу областей щодо формування об’єднаних територіальних громад Мінрегіон виключив параметр загальної кількості створених в регіоні ОТГ.


«Ми неодноразово говорили, що кількість ОТГ не може бути показником успішності чи неуспішності області в питанні формування спроможних громад. Тому вирішили надалі не враховувати цей показник в рейтингу», -

прокоментував останні дані Моніторингу Мінрегіону перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

За його словами, у погоні за кількісними показниками областям не варто забувати про якість громад, про необхідність дотримання урядової Методики. Основним показником успіху у процесі створення ОТГ має бути кількість людей, що проживають в новоутворених громадах - головний ресурс і ознака спроможності нових громад до розвитку.

Наприклад, у Вінницькій області створено 37 ОТГ, але 19 з них, а це 51 % – невеликі громади, у кожній з яких мешкає менше 5 тисяч людей. У Запорізькій з 50 ОТГ - 24 (48 %) маленькі. У Полтавській - з 44 ОТГ невеликими є 22 (50%). Майже у половині ОТГ Миколаївської, Тернопільської та Черкаської областей кількість мешканців теж не перевищує 5 тисяч осіб.

«Після того, як ми змінили підхід до складання рейтингу, вказані регіони втратили у ньому декілька пунктів. Вважаю, що це має не розчаровувати, а стимулювати усіх, хто залучений до процесу створення спроможних громад, орієнтуватися на якість. Ми також повинні бачити майбутнє цих громад, враховуючи різні фактори впливу на людські ресурси. Усі ми зацікавлені у створені комфортного середовища для життя людей скрізь в Україні. І чим потужнішими будуть громади, тим легше і швидше це вдасться зробити», - зазначив В’ячеслав Негода.

 

Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначав: «В цьому році ми змінимо підхід до критеріїв об’єднання громад. Для країни є принциповим вже не кількість об’єднаних громад, а в першу чергу їх якість – кількість людей, що проживає на території, площа покриття області громадами, фінансові показники, спроможність громад».

Теги:

В'ячеслав Негода створення спроможних громад

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...