Хто в селі під Маріуполем блокує процеси об’єднання

У селі Покровське під Маріуполем на черговій сесії сільради вперше приділили увагу питанням, пов’язаним з процесами децентралізації та об’єднання. На пленарне засідання сесії зібралися 7 з 14-ти депутатів, з урахуванням сільського голови набрали кворум. Близько 30 місцевих мешканців також прийшли послухати депутатів та дізнатися про рішення стосовно подальшого об’єднання громади.

У роботі сесії Покровської сільської ради, яка відбулася 3 серпня, участь узяли представники Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Експертну та консультаційну підтримку надавали Артем Вівдич, директор Донецького ЦРМС, та Максим Ткач, радник з питань децентралізації.

Порядок денний включав більше 10 питань. Серед них планувалося розглянути  проекти рішення стосовно початку  процедури об’єднання. Мова йде про затвердження порядку громадських слухань та призначення розгляду всіх пропозицій, які Покровське отримала від сусідів.

Нагадаємо, в Покровському було три варіанти формування ОТГ: об’єднатися з сусідньою Бердянською сільрадою  у маленьку громаду з центром у селі Покровське, об’єднатися з Мангушем та увійти до складу великої громади на весь Мангушський район, або приєднатися до Маріуполя.

Хоча проектом рішення пропонувалося затвердити типовий порядок проведення громадських слухань, сільський голова Леонід Супрун запропонував інший варіант: затвердити  порядок слухань саме по трьом пропозиціям. Після численних дискусій з ним погодились та рішення затвердили одноголосно.

Ще більше галасу викликало обговорення наступного проекту рішення, яким треба було призначити розгляд пропозицій.

Законодавство вимагає проведення громадських слухань не пізніше 30 днів після його надходження до ради. Ініціатива приєднатися до Маріуполя надійшла 16 липня, отже, у Покровського залишається небагато часу на розгляд цього варіанту.

За положенням, громадські слухання з приводу об’єднання в громаду треба проводити протягом двох вихідних днів. Єдиний варіант для Покровського встигнути це зробити – 11 та 12 серпня. Часу на підготовку вистачає», - зазначив Артем Вівдич, звертаючись до депутатського корпусу. 

Депутати разом з сільським головою дійшли згоди щодо дати та місця проведення громадських обговорень, погодилися з вимогою голови проводити слухання усіх трьох пропозицій відразу. Але у глухий кут дискусія зайшла коли з’ясувалося, що легітимною  на сьогодні залишається лише одна ініціатива – приєднання до Маріуполя. Пропозиції об’єднатися з Мангушем чи з Бердянським надійшли давно, але не були розглянуті вчасно згідно з законодавством.

Що робити в такій ситуації? Експерти Донецького ЦРМС порадили все ж таки прийняти рішення про призначення розгляду пропозицій. Але одночасний їх розгляд буде можливий лише за тих умов, якщо «застарілі» пропозиції подадуть заново

Жодний із запропонованих варіантів не задовольнив сільського голову і він вирішив закрити сесію, обіцявши нове пленарне засідання в понеділок, 6 серпня.  До речі, всі питання, пов’язані із забезпеченням життєдіяльності на території Покровської сільради, винесені на розгляд у сесію в п’ятницю, 3 серпня, так і залишилися не розглянутими.

Планувалося, що нова сесія збереться в понеділок, о п’ятій вечора. Але цього знову не відбулося, а Леонід Супрун, сільський голова, взагалі пішов у відпустку. Тепер сесія призначена на п’ятницю, 10 серпня.

07.08.2018 - 16:06 | Переглядів: 9779
Хто в селі під Маріуполем блокує процеси об’єднання

Приєднані зображення:

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Донецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

27 вересня 2024

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста стають сильнішими — долучайтесь до головних подій

Ukrainian Resilience Week: Як українські міста...

Відбудова та стійкість українських міст — це не тільки про відновлення інфраструктури, а й про створення безпечного,...

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад, керівники...

27 вересня 2024