Заклади профосвіти мають фінансуватися з різних джерел: МОН пропонує кілька механізмів

Зміни у системі фінансування закладів профосвіти мають вирішити проблеми підготовки кадрів, а також дати нові стимули для співпраці з роботодавцями. Для цього фахівці МОН вже розробили низку пропозицій, але вони потребують доопрацювання та консультацій з іншими відомствами. Про це йшлося під час робочої наради з представниками Уряду та бізнесу, яку сьогодні, 1 серпня 2018 року, провели у Міністерстві освіти і науки України.

Учасниками наради стали представники Мінсоцполітики, Міністерства фінансів, Мінрегіону та Мінінфраструктури, а також очільники професійних об'єднань та асоціацій.

“Невелика частина державного фінансування припадає на навчання учнів за професіями загальнодержавного значення. Також державним коштом покривається здобуття загальної середньої освіти учнів, що навчаються у ПТНЗ. Далі весь тягар падає на органи місцевого самоврядування. Ми хочемо додати інші стимули і джерела фінансування, щоб забезпечити доступ до якісної та сучасної професійної освіти, яку сьогодні потребує ринок праці. Тому ми маємо вдосконалити механізм фінансування закладів ПТО і продумати залучення різних джерел для цього процесу. Наразі фахівці МОН розробили кілька механізмів цієї процедури, і я сподіваюсь, що разом ми дійдемо до конструктивних рішень”, - зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Наразі представники МОН підготували 3 ключові пропозиції різнорівневого фінансування закладів профосвіти:

  • галузеве замовлення: державне/комунальне підприємство, готуючись до реалізації масштабної програми або замовлення, фінансує підготовку робітників, які далі працюватимуть над виконанням програми;
  • міжбюджетні трансферти: міська рада приймає рішення про передачу коштів з міського бюджету обласному. Обсяг замовлення визначатиметься пропорційно кількості учнів, зареєстрованих на території міста або обласного центру;
  • залучення роботодавців до освітнього процесу: 1) підготовка учнів за дуальною формою навчання; 2) навчання за кошти роботодавця.

Так, для того, щоб представники бізнесу мали додаткові гарантії у фінансуванні підготовки працівників, учасники розглянули можливість розробки типової угоди, яку роботодавець вкладатиме з учнем та представником закладу освіти. Таким чином учень безкоштовно здобуватиме освіту та отримає робоче місце після закінчення навчання, а роботодавець - кваліфікованого робітника з гарантованим періодом роботи.

Учасники також розглянули інші важливі потреби профосвіти: можливий механізм формування галузевого замовлення, розробку документів, які б систематизували дуальну освіту, сплата податку за устаткування, яке підприємство може безоплатно передати закладу профосвіти тощо.

Наразі сторони домовились розглянути пропозиції МОН з фахівцями своїх відомств та надати свої рекомендації.

02.08.2018 - 10:51 | Переглядів: 10164
Заклади профосвіти мають фінансуватися з різних джерел: МОН пропонує кілька механізмів

Теги:

освіта професійна освіта

Джерело:

Урядовий портал

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

28 червня 2024

Отримайте проєкти локальних модельних актів від експертів Проєкту USAID «ГОВЕРЛА»

Отримайте проєкти локальних модельних актів від...

Eксперти Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» розробили проєкти модельних актів локального характеру, які органи місцевого...

28 червня 2024

Як громади облаштовують безпечні освітні простори: проміжні результати використання субвенції

Як громади облаштовують безпечні освітні...

У квітні команда МОН розпочала набір проєктів на отримання субвенції для ремонту і будівництва укриттів у школах....

27 червня 2024

Первісне визнання зелених насаджень в бюджетних установах: рекомендації експертів

Первісне визнання зелених насаджень в бюджетних...

Консультації експерток Програми «U-LEAD з Європою» Ірини Дрозд та Тетяни Ларікової тривають. На цей вони надали ряд...

27 червня 2024

5 липня архітекторів запрошують на тренінг з комплексного планування

5 липня архітекторів запрошують на тренінг з...

Проєкт USAID «ГОВЕРЛА» запрошує сертифікованих архітекторів приєднатися до онлайн-тренінгу з комплексного планування,...