Черкащина здатна вийти на лідируючі позиції у реалізації завдань децентралізації, - В’ячеслав Негода в ході робочої поїздки

Черкаській області не личить 21 місце у рейтингу областей щодо формування об’єднаних територіальних громад. Як і кожен регіон України, Черкащина здатна вийти на лідируючі позиції. Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час робочої поїздки до Черкаської області, де в ці дні проходить Всеукраїнська нарада з актуальних питань формування та реалізації державної регіональної політики.

За словами першого заступника Міністра, будь-яка реформа буде успішною тільки тоді, коли її підтримують люди. А підтримку можна отримати лише тоді, коли люди зрозуміють і побачать на прикладах інших, що децентралізація якісно змінює життя.

«Децентралізація – це не про гроші і повноваження, це про кожну людину, про якісний рівень життя кожного незалежно від того, живе він у селі чи місті. На сьогодні маємо сотні прикладів успішних об’єднаних громад і тисячі прикладів якісних змін на їх території в багатьох сферах. То ж доносити до людей сьогодні інформацію про те, навіщо держава впроваджує реформу, набагато легше, ніж це було на її початку. Тому важливо, щоб кожна область доклала якнайбільше зусиль, щоб донести інформацію до кожного села, міста, до людей. Велика частина українського суспільства підтримує реформу. Переконаний, така підтримка зросте, якщо кожен, хто відповідальний за реалізацію завдань реформи, визначить свої «пробіли» в роботі і заповнить їх реальними справами», - прокоментував В’ячеслав Негода.

 

 

Він провів зустрічі з керівництвом Черкаської обласної державної адміністрації та експертами Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, на яких сторони детально обговорили питання реалізації в регіоні завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

Черкащина, за словами першого заступника Міністра, здатна швидко вийти на лідируючі позиції. За три роки в області створено 35 об’єднаних територіальних громад, 8 з яких очікують рішення ЦВК про призначення перших місцевих виборів. Всього перспективним планом формування територій громад Черкаської області передбачено 56 ОТГ.

«Нам важлива добровільність об’єднання – коли рішення приймають самі люди, бо розуміють, що так отримають більше можливостей для самореалізації, їх громади почнуть розвиватися, їх діти матимуть краще майбутнє. І, коли я сьогодні чую від деяких керівників, що люди не хочуть об’єднання, мені важливо знати, чи й справді люди хочуть, аби ці керівники далі залишалися на посадах, а в житті людей нічого не мінялося на краще? – задав риторичне питання В’ячеслав Негода.

В Україні на сьогодні у 128 районах не створено жодної ОТГ. 5 таких районів – у Черкаській області - Звенигородський, Лисянський, Монастирищенський, Христинівський, Чигиринський. Якщо у Монастирищенському та Звенигородськрому розпочато процес створення об’єднаних громад, то у трьох інших такий процес не відбувається.

В’ячеслав Негода висловив сподівання, що така ситуація тимчасова і закликав лідерів області та районів зосередитися на результативності роботи.

 

 

Довідка

Перспективний план формування територій громад Черкаської області покриває 64% території регіону. На розширеній урядовій нараді на початку квітня цього року Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман доручив обласним державним адміністраціям забезпечити внесення змін до перспективних планів, передбачивши охоплення ними усієї території області та внести їх на розгляд обласних рад.

Теги:

В'ячеслав Негода

Область:

Черкаська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...