20% проти 3% — скільки сьогодні місцеве самоврядування витрачає на підготовку до опалювального сезону

Ми не чекаємо осінь. Ми вже працюємо з місцевим самоврядуванням щодо підготовки до нового опалювального сезону. Ми наголошуємо на тому, що сьогодні місцеві бюджети витрачають недостатньо коштів на цю підготовку. Сума в 11 мільярдів, яка виділена в бюджетах на підготовку наступного сезону – недостатня. Якщо порівняти минулі роки, коли виділялося до 20% з бюджету на підготовку до зими, то сьогодні — 3%. Про це в ефірі ТК «Прямий» заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Урядовець підкреслив, що завдяки фінансовій децентралізації сьогодні на місцях ремонтуються дороги, фонтани, тротуари, будуються парки. Але головне питання критичної інфраструктури – теплопостачання, водопостачання, водовідведення. Ті речі, які відбуваються не тільки з точки зору ремонту обладнання, а й питання вибудовування взаємовідносин місцевої влади з НАК «Нафтогаз». Вони повинні бути врегульовані в літні місяці — підготовлене обладнання, підготовлена соціальна інфраструктура тощо.

«Ще раз наголошую, в уряді немає крану, який відкриває тепло. Завдання уряду – передати можливості, повноваження, ресурс на місця і побудувати взаємовідносини між суб’єктами на ринку, щоб не було суперечок. Тому, сьогодні ми вирішуємо питання щодо реструктуризації боргів ТКЕ, які були створені в попередні роки. Також це питання регуляторної політики і тарифоутворення. На сьогодні тільки 47 підприємств теплопостачання залишилося в регуляції НКРЕКП. Все інше і тарифи ми передали на місця», — зазначив Геннадій Зубко.

За його словами, за невчасну підготовку органів місцевого самоврядування до опалювального сезону обов’язково має бути введена відповідальність. І у цьому контексті, дуже важливим є прийняття парламентом закону про державний нагляд.

«Ми вже третій місяць поспіль ведемо дуже важкі переговори з усіма асоціаціями міст, обласних рад, сільських рад, ОТГ щодо введення закону про державний нагляд. Ми повинні як держава контролювати, по-перше, делеговані повноваження: яким чином надається якість освіти, охорони здоров’я, соціальних послуг, в житлово-комунальній сфері тощо. Тому, ще раз підкреслю, це не питання контролю за використанням коштів на місцях, а в першу чергу — ефективність і забезпечення безпосередньо якості послуг», — наголосив Зубко.

Теги:

Геннадій Зубко

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...