Авангардівська ОТГ: 30 мільйонів для села і амбітні плани на майбутнє

10 липня Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, організував прес-тур до Авангардівської об’єднаної територіальної громади Овідіопольського району Одещини.

Громада утворилася у 2017 році шляхом об’єднання двох рад – Авангардівської селищної та Прилиманської сільської – з центром в Авангарді. На території ОТГ проживають понад 10 тисяч людей.

Під час прес-туру журналісти відвідали село Прилиманське, яке нещодавно стало частиною громади, та центр громади Авангард, що є потужним селищем з розвиненою інфраструктурою, на території якого працює найбільший промтоварний ринок Східної Європи – «Сьомий кілометр». Втім, попри те, що Прилиманське також знаходиться поруч з цим великим об’єктом, ситуація у ньому ще недавно була зовсім іншою.

«Тут довкола будинку культури, де знаходилася і сільська рада, були кущі і смітники. Коли ми провели перший суботник, з подивом дізналися, що в хащах є пам’ятник жертвам Голодомору. Крівля протікала, все руйнувалося. Всюди були смітники, розбиті дороги. До церкви, що знаходиться поруч з кладовищем, неможливо було пройти чи під’їхати через глибокі баюри. Багатоквартирні будинки неутеплені, вуличного освітлення нема… Перелік можна продовжувати. Бюджет села складав близько 2 млн грн. Але це якось не відображалося на його інфраструктурі. Зараз, за 8 місяців, що минули з часу об’єднання громади, в Прилиманське вкладено 30 мільйонів гривень. Звісно, ви ще не все побачите, бо, наприклад, чимало коштів вкладається в ремонт водогонів, адже тут є великі проблеми з водопостачанням, вода погано підіймається на другі поверхи будинків. Вже вкладено у вирішення цієї проблеми чимало коштів, але ще вкладатимемо, бо роботи багато», – розповів журналістам заступник селищного голови Ігор Іванов.

У минулому році, в листопаді-грудні, зразу ж після об'єднання, в Прилиманському провели реконструкцію вуличного освітлення (253 тис. 436 грн), реконструкцію вуличного освітлення по трасі Одеса—Білгород-Дністровський (296 тис. 140 грн), капітальний ремонт проїжджої частини по вул. Східній (1 млн 468 тис. грн), капітальний ремонт по вул. Флотській (1 млн 5 тис. грн), капітальний ремонт під’їздів в багатоквартирних житлових будинках (1 млн 161 тис. грн), монтаж камер відеоспостереження в адміністративній будівлі (28 тис. 752 грн), будівництво мереж вуличного освітлення (69 тис. 21 грн), придбання снігоприбиральної техніки (26 тис. 998 грн).

У 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету на розвиток інфраструктури в об’єднаній територіальній громаді реалізуються такі проекти: капітальний ремонт проїжджої частини по вул. Східній в с. Прилиманське – 1 млн 100 тис. грн, капітальний ремонт проїжджої частини провулку 4-й Нижній в с. Прилиманське – 1 млн 499,9 тис. грн, капітальний ремонт проїжджої частини провулку Степовий до вулиці Степова в смт Авангард – 545 тис. грн.

Також цього року за рахунок коштів місцевого бюджету в громаді здійснюється реконструкція Прилиманської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (12 млн грн), капітальний ремонт фасадів житлових будинків по вул. Центральна в с. Прилиманське (5 млн 498 тис. грн), будівництво сучасного зупинкового комплексу (1 млн 500 тис. грн), капітальний ремонт зовнішніх мереж водопостачання по вул. Новій в с. Прилиманське (1 млн 499 тис. грн), капітальний ремонт зовнішніх мереж водопостачання по провулку № 1,2 в селі Прилиманське (360 тис. грн), капітальний ремонт зовнішніх мереж водопостачання по вул. Оборонній в с. Прилиманське (1 млн 450 тис. грн), капітальний ремонт артезіанської свердловини в с. Прилиманське (550 тис. грн), капітальний ремонт внутрішнього електропостачання житлових будинків по вул. Центральній в с. Прилиманське (225 тис. грн), реконструкція вуличного освітлення по Овідіопольській дорозі в с. Прилиманське (215,8 тис. грн), розробка проектної документації реконструкції приміщення будинку культури в с. Прилиманське (460 тис. грн), будівництво футбольного поля зі штучним покриттям в с. Прилиманське (750 тис. грн).

Вирішать у селі і проблему дитячого садка. Як пояснив селищний голова Сергій Хрустовський, свого часу тут було запроектовано роботи по дитсадку на 57 місць, однак напівзруйнована будівля вже не відповідає потребам села навіть за умови її відновлення, адже реально потрібно близько 250 місць. Тому прийнято рішення збудувати в Прилиманському новий садочок, поблизу стадіону. На роботи спрямують понад 6 млн грн.

«Сильні населені пункти мають підтягнути до свого рівня інші, в цьому і є суть об’єднання громад. Зараз до громади виявила бажання приєднатися Нова Долина. Це відкриває нам перспективи по приєднанню сіл так званої Німецької Балки. І ця громада буде потужна, я переконаний. Ми сподіваємося, що процес її об’єднання завершиться до виборів 2020 року», – зазначив Сергій Хрустовський.

А два тижні тому після капітального ремонту, на який витратили півтора мільйони гривень, було відкрито Прилиманську амбулаторію загальної практики сімейної медицини.

В Авангарді учасники прес-туру відвідали нещодавно відкритий стадіон з майданчиком для воркауту, Авангардівську амбулаторію, навчально-виховний комплекс і Центр надання адміністративних послуг, а також прогулялися сквером і оглянули пам’ятник засновнику промтоварного ринку “Сьомий кілометр” Віктору Добрянському, якого в Авангарді називають людиною, що заклала підвалини розвитку цього потужного селища.

Також в Авангарді стартує масштабний проект з будівництва автономної загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів у рамках реконструкції чинного НВК. Початок робіт заплановано на четвертий квартал 2018 року, строк здачі об’єкту – четвертий квартал 2020 року. Джерелами фінансування будуть державний бюджет – 75% та місцевий – 25%. Цей проект буде розраховано на 240 дітей. Будівництво школи забезпечить освітою 100% дітей, які проживають на території смт Авангард, оскільки зараз дітям доводиться щодня їздити на навчання до шкіл Одеси або смт Великий Дальник Біляївського району.

Нагадаємо, що зараз в Одеській області утворено 28 ОТГ.

11.07.2018 - 13:13 | Переглядів: 10555
Авангардівська ОТГ: 30 мільйонів для села і амбітні плани на майбутнє

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Громади:

Авангардівська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

25 липня 2024

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не жалітися». Як у Решетилівській громаді відремонтували шкільне укриття

«Телефонували голові, щоби подякувати, а не...

Нещодавно міській голові Решетилівської громади, що на Полтавщині, Оксані Дядюновій телефонували батьки учнів...

24 липня 2024

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять неординарні рішення завдяки міжмуніципальному співробітництву

Рава-Руська та Великий Бичків знаходять...

19 липня 2024 року Рава-Руська громада, що на Львівщині, та Великий Бичків, що на Закарпатті, уклали угоду про...

23 липня 2024

Як створити нові робочі місця і розвивати економіку: коворкінги Пирятинської громади

Як створити нові робочі місця і розвивати...

Як Пирятинська громада об’єднує місцевих жителів, навчає дітей заробляти гроші, проводить сеанси психологічної...

22 липня 2024

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували безбар’єрне середовище для учнів

У двох ліцеях Вишнівської громади облаштували...

Коли йдеться про навчання учнів з особливими освітніми потребами, зволікати з облаштуванням відповідних умов не...