Ще кілька ОТГ  може з’явитися в найбільшому районі України

До цього часу лише одна об’єднана територіальна громада була створена на території великого Глобинського району, що на Полтавщині. Ще в 2015-ому році пройшли перші вибори та утворилася ОТГ з центром в місті Глобине. Нині Глобинська міська об’єднана територіальна громада є одним з лідерів вітчизняного рейтингу фінансової спроможності ОТГ за багатьма показниками, що зайвий раз підтверджує перспективність обраного шляху розвитку. На жаль, протягом наступних років іншим громадам так і не вдалося об’єднатися навколо одного з населених пунктів Глобинщини. Потенційно на території найбільшого за площею району України мали б з’явитися ще три фінансово спроможні ОТГ. Та цьому на заваді стають чи то політичні або власні амбіції керівників, чи конфлікт інтересів агрохолдингів та аморфність мешканців. Також великою проблемою, яка теж реально гальмує процеси впровадження реформи децентралізації на Полтавщині є наявність так званих «білих плям» після затвердження обласною радою перспективного плану формування територій громад.  Ситуація значно покращилася протягом останніх тижнів. Це сталося після отримання Полтавською облдержадміністрацією доручення від Кабміну з актуалізації перспективного плану. Нині триває робота з опитування громадської думки для визначення конфігурації нових об’єднаних територіальних громад та приєднання населених пунктів до існуючих ОТГ.

На запрошення Вадима Данилевського, голови Глобинської райдержадміністрації, до активізації процесу реформи децентралізації в районі долучилися експерти Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. З інформаційно-консультативним візитом цього разу прибули Олександр Ісип, експерт з децентралізації, та Тетяна Паутова, експерт з питань місцевих фінансів Полтавського ЦРМС. Вони допомагають сільським головам району спрогнозувати майбутні бюджети потенційних ОТГ Глобинщини. Також експерти роз’яснюють суттєві переваги для очільників тих населених пунктів, що можуть добровільно приєднатися до існуючої Глобинської об’єднаної територіальної громади.  Потенційними центрами об’єднаних територіальних громад Глобинщини можуть стати Бугаївка, Великі Кринки та Градизьк. Існують варіанти добровільного приєднання сільських рад Глобинського району до фінансово спроможних ОТГ із сусідніх Великобагачанського, Кременчуцького та Семенівського районів.  Ірина Балибіна, директор Полтавського ЦРМС, зазначила: «Шкода, що втрачені роки для розвитку громад, в даному випадку, Глобинського району. Адже свого часу саме ОТГ із центром в Глобиному стала не просто одним із «піонерів» реформи децентралізації, а й своїм прикладом щоденно доводить успішність свого вибору. Сподіваюся, що нарешті здоровий глузд переможе та на децентралізаційній карті Полтавщини з’являться нові фінансово спроможні громади з Глобинського району».

03.07.2018 - 13:13 | Переглядів: 14305
Ще кілька ОТГ  може з’явитися в найбільшому районі України

Теги:

створення спроможних громад

Область:

Полтавська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...