«Не бійтесь мріяти про втілення цікавих проектів у громадах»: в Одесі завершилася перша всеукраїнська літня школа з просторового планування

В Одесі завершилася дводенна Національна літня школа «Просторове планування як інструмент розвитку територій», організована Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Учасники з 20 областей України відвідали чотири локації: Біляївську міську та Авангардівську селищну об’єднані громади, а також міста Южне і Білгород-Дністровський.

Представники об’єднаних громад з Київської, Харківської, Львівської, Закарпатської та Вінницької областей відвідали місто Южне. Міський голова Володимир Новацький ознайомив гостей з історією становлення міста, особливостями його просторового планування, джерелами наповнення бюджету та реалізованими інфраструктурними проектами.

Обговорили також процеси об’єднання громад та можливості, що відкриваються завдяки ним, зокрема й щодо залучення інвестицій.

«Ми є реверсною громадою та віддаємо до державного бюджету понад 50 млн грн зібраних на території міста податків. І ми готові ділитись з громадами, які захочуть до нас приєднатись, та абсолютно безболісно для міста Южне віддавати їм багатомільйонні кошти на розвиток інфраструктури та забезпечувати надання якісних послуг мешканцям», – зазначив Володимир Новацький.

Керуюча справами виконавчого комітету Южненської міської ради Лариса Шегида також підкреслила переваги об’єднання громад навколо міст обласного значення, оскільки в них, крім значного фінансового ресурсу, є кваліфіковані досвідчені кадри, які вже давно забезпечують реалізацію повноважень, що більшість з утворених ОТГ тільки починають на себе перебирати. Також керуюча справами поділилась з учасниками зустрічі планами щодо подальшого розвитку території міста, створення комфортних умов для проживання та відпочинку мешканців міста та його гостей, залучення інвестицій.

«Не бійтесь мріяти про втілення цікавих проектів для розвитку ваших громад та намагайтесь реалізувати ці мрії різними можливими шляхами. Тоді ви дійсно побачите, яких вагомих результатів зможете досягти», – побажала Лариса Шегида учасникам заходу.

Група представників Донецької, Кіровоградської, Хмельницької, Чернігівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей відвідали Білгород-Дністровський район. Під час візиту було проведено зустріч з районним архітектором Сергієм Абусерідзе, який розповів про плани розвитку курортних територій району. Гості також відвідали відому історичну пам’ятку архітектури – Білгород-Дністровську фортецю та дізналися про розвиток туризму і рекреації на території міської громади.

Представники Сумської, Черкаської та Запорізької областей відвідали Біляївську ОТГ. Керівники структурних підрозділів презентували кращі напрацювання громади у сферах соціально-економічного розвитку, благоустрою, комунального господарства, бюджетування місцевих цільових програм тощо.

Зокрема, у ході зустрічі голова громади Михайло Бухтіяров окреслив важливу роль Стратегії громади у питаннях просторового планування та землевпорядкування:

«Будь-які процеси управління територіальним розвитком повинні відповідати потребам людей, вирішувати їх життєві проблеми та на реальній, а не декларативній основі, підвищувати довіру мешканців до влади. Сьогодні тільки тісна, пліч-о-пліч робота з людьми, постійне вивчення та врахування думки кожного з них дозволила досягти високих результатів – адже Біляївська ОТГ за результатами роботи в 2017 році досягла першості Одеської області за показниками фінансової спроможності, завдяки інвестиційній складовій ми залучили ряд проектів міжнародної технічної допомоги у аграрну галузь, працюємо над питаннями передачі земель та підвищення ефективості архітектурно-будівельного нагляду», - розповів голова міської ОТГ.

Авангардівська селищна ОТГ приймала гостей з Миколаївської, Херсонської, Волинської, Дніпропетровської та Одеської областей. Представники громади продемонстрували роботу місцевого будинку культури та відпочинку, Авангардівського навчально-виховного комплексу, а також Центр надання адміністративних послуг, який є першим в Овідіопольскому районі і де зовсім нещодавно з’явилася нова послуга – видача паспортів громадянина України у вигляді ID-карти, а також паспортів для виїзду за кордон.

Наприкінці дня було підведено підсумки Національної літньої школи. Учасники, зокрема, зазначили, що необхідно проводити такі зустрічі з представниками центральних органів виконавчої влади, оскільки в кожній області проблемні питання вирішуються по-різному і потребують узгодженої позиції.

Нагадаємо, що Національна літня школа проводилася в Україні вперше і була ініційована та організована Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування.

25.06.2018 - 10:15 | Переглядів: 6482
«Не бійтесь мріяти про втілення цікавих проектів у громадах»: в Одесі завершилася перша всеукраїнська літня школа з просторового планування

Приєднані зображення:

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...