Подолання корупції, розподіл повноважень, приєднання до міст і майбутнє районів: на Запоріжжі говорили про децентралізацію

“Протягом тривалого часу постає питання, як подолати корупцію — це важливо для європейських підприємств, які готові інвестувати в Україну. Децентралізація дає можливість контролювати і впливати на прийняття рішення. Важливо, що такі рішення приймаються на місцях. Органи місцевого самоврядування здобули можливість розвивати території. Тому реформу децентралізації європейські партнери оцінюють як найуспішнішу в Україні, — зауважив  Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Вольфґанґ Мьоссінґер під час Міжрегіональної конференції «Децентралізація в дії: місце «району» в новій системі адміністративно-територіального устрою України», що відбулась 20 червня у Мелітополі за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Починаючи з 2014 року, в Україні було прийнято понад 30 законів, які передали повноваження органам місцевого самоврядування. «Завдяки реформі громадам вдалося значно збільшити бюджети, за прогнозом на поточний рік можна говорити про 38%. До того ж, вперше в історії незалежності України частка місцевих бюджетів у зведеному державному бюджеті склала понад 51%, — зазначив  генеральний директор Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства регіонального розвитку та житлово-комунального господарства України Сергій Шаршов. — Процес об'єднання громад триває. І Запорізька область є в цьому чемпіоном».

«Нині в Запорізькому регіоні створено 48 об’єднаних територіальних громад, у які об'єдналися 172 місцеві ради. У 2015 році було утворено 6 ОТГ, у 2016 і 2017 — по 18, у цьому році уже 6 нових об'єднаних громад, - підкреслила керівник апарату Запорізької облдержадміністрації Зінаїда Бойко. — На сьогодні покриті громадами повністю три райони області, сім районів — до 49%, і 10 районів області — понад 50%. У зв'язку з цим виникає питання й дублювання повноважень районної влади і влади ОТГ».

Тому, за словами голови Запорізької ОДА Костянтина Бриля, у Запорізькій області відбувся перерозподіл 70 штатних одиниць з райдержадміністрацій на обласну державну адміністрацію, що пов'язано зі зменшенням функцій у РДА і збільшенням навантаження на обласну адміністрацію.

 

Що отримують місто і село, об'єднавшись

 

Процес об'єднання в територіальні громади триває з 2015 року. У квітні 2018 року був ухвалений Закон про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення.

«У Запорізькій області 24% населення проживає в сільській місцевості, 76% — у містах. Тому цей Закон є актуальним, — зауважив під час міжрегіональної конференції «Дeцeнтралізація в діі: місцe «району» в новій систeмі адміністративно-тeриторіального устрою Украіни» Олександр Свистун, директор Запорізького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. — Згідно із законом, приєднання відбувається за більш простою процедурою. Громадські слухання проводяться тільки серед населення сільради, а рішення про прийняття цих територій ухвалюється на сесії міськради.

Визначив Олександр Свистун і переваги, які здобувають місто і село від такого об'єднання. «Місто отримує додаткові землі, які може використовувати і для будівництва, і для рекреації, при цьому поповнюючи бюджет за рахунок земельного податку. До того ж місто отримує статус об'єднаної територіальної громади, який на сьогодні надає значні привілеї. Адже донорські організації, інвестори, програми міжнародної технічної допомоги все більше схиляються вкладати ресурси в стабільне майбутнє, визначені території. Село не стає баластом, адже отримує фінансову допомогу від держави у вигляді субвенцій.

Щодо переваг для села, то це і збільшення бюджету, і доступ до розвинутої міської інфраструктури і центрів надання адміністративних послуг. Це і кваліфіковані кадри, у яких на сьогодні є велика потреба в сільській місцевості. Окрім того, таке приєднання надає доступ до «використання» власних податків, зважаючи на те, що значна частина сільського населення працює у наближених містах, до бюджету яких і сплачує податки».

Для приєднання сільрад до міст обласного значeння ці міста мають бути включeні до Пeрспeктивного плану, — пояснив Сeргій Шаршов.

«Вже на найближчу сесію буде винесено питання про затвердження змін до Перспективного плану»,доповіла Зінаїда Бойко.

 

Подальші кроки реформи - формування районів

 

У Запорізькій області три райони повністю покриті об'єднаними територіальними громадами, сім районів — до 49%, і 10 районів області — понад 50%. У зв’язку з цим виникають певні проблеми: накладання повноважень районної ради та ОТГ і дублювання повноважень райдержадміністрації та ОТГ (надання адміністративних, освітніх та медичних послуг, ЖКГ), зниження якості надання послуг в периферійних селах через зменшення фінансування районного бюджету (в частині освітньої, медичної субвенцій), зниження рівня кваліфікації кадрів РДА, розподілу комунального майна між ОТГ і районом, недостатності коштів на утримання апарату районних рад в районах, де більшість громад об'єднані, юрисдикція органів виконавчої влади на території ОТГ, що утворені з різних районів, — зауважив координатор з правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України Юрій Ганущак.

«Людина не повинна знати, де центр району, але має знати, де центр ОТГ. Сутність районів докорінно змінюється. Їх буде 100 по всій Україні. У Запорізькій області – п'ять. Сьогодні повноваження районів перейшли до ОТГ. Тому старе слово «район» набуває нового значення. Запорізька область займає друге-третє місця за темпами створення ОТГ. Я б хотів бачити її першою у переході на наступний щабель реформи - формування нових районів. Але тут вже не буде добровільності, а вирішуватиметься адміністративним шляхом».

При цьому Юрій Ганущак висловив думку, що райради можуть існувати до повного покриття території району ОТГ, бо вибирали районних депутатів і ті люди, які проживають і на необ'єднаних територіях. Зауважив: «Це демократично».

21.06.2018 - 11:22 | Переглядів: 9806
Подолання корупції, розподіл повноважень, приєднання до міст і майбутнє районів: на Запоріжжі говорили про децентралізацію

Область:

Запорізька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...