Облігації як інструмент розвитку міст

Можливість випуску міськими радами муніципальних облігацій обговорили на конференції від DESPRO. Випускати їх нескладно, коштують вони, порівняно з кредитними грошима, недорого і мають низку переваг

Автор: Дмитро Синяк

«За даними інформаційного агентства Cbonds, у світі в обігу знаходяться муніципальні облігації 43 країн на загальну суму 2 трлн доларів. Причому у більшості країн муніципальні облігації можуть випускати не тільки міста, але й території: провінції, департаменти, області тощо. Муніципальні облігації випускаються як місцеві або як єврооблігації, номіновані в іноземній валюті для розміщення на міжнародних фінансових ринках. Лідерами випусків є Китай, Євросоюз, Південна Корея та Канада. Середній обсяг випуску – 300 млн. доларів. Облігації випускаються зазвичай на 3, 5 та 7 років».

З такого повідомлення розпочав свій виступ на семінарі «Інструменти фінансування місцевих інвестиційних проектів», який днями пройшов у столиці, президент Громадської спілки «Українське об'єднання ринків капіталу» Сергій Москвін. Крім цієї спілки, організаторами семінару виступили Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Український інститут розвитку фондового ринку КНЕУ ім. В. Гетьмана.

- В Україні не раз успішно випускали та розміщували муніципальні облігації, – сказав Сергій Москвін. – Так робили Київ, Вінниця, Івано-Франківськ, Львів, Луцьк, Донецьк, Луганськ та інші міста. І з 2003 по 2017 роки загалом було 68 таких випусків на суму понад 11 млрд грн.

Сергій Москвін також докладно розповів про порядок здійснення емісії облігацій місцевих позик. Отже, алгоритм має бути наступним:

1.  Затвердження міською радою проекту рішення про обсяг та умови здійснення запозичення шляхом випуску облігацій

2. Отримання погодження Мінфіном обсягу та умов здійснення запозичення

3. Прийняття виконавчим органом міської ради рішення про емісію облігацій

4. Укладення у разі потреби договору з андеррайтером

5. Подання до НКЦПФР документів для реєстрації випуску облігацій

6. Реєстрація випуску облігацій

7. Укладення з НБУ договору про обслуговування випусків цінних паперів

8. Присвоєння коду ISIN

9. Розміщення облігацій

10. Затвердження результатів емісії облігацій

11. Подання до НКЦПФР документів для реєстрації звіту про результати емісії облігацій

12. Реєстрація звіту про результати емісії облігацій та видача свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій

При цьому основні витрати того, хто випускає облігації, заледве перевищують 10 тис. грн, які йдуть на призначення коду ISIN (міжнародного ідентифікаційного номеру цінних паперів), обслуговування випуску облігацій, послуги з інформаційно-технічної підтримки тощо.

- Обслуговування облігацій місцевих позик є дешевшим, ніж обслуговування кредитів, – підкреслив Сергій Москвін. – Наприклад, «Ощадбанк» зараз дає кредити у гривні щонайменшше під 21%, натомість облігації можна випустити під 17%. Кредити надають максимум на три роки, а облігації можна погашати протягом п’яти років. Банк стягує одноразову комісію при наданні кредиту – 0,5% від суми, а у випадку з випуском облігацій такий платіж відсутній. І найголовніше: під кредитні зобов’язання банк вимагає заставу, а при випуску облігацій жодної застави не потрібно.

А що коли міська рада не погасить облігації? Такий випадок за всю історію України трапився лише раз – в Одесі. За кілька років частину облігацій замість одеситів погасив уряд, а Одеса отримала вовчий білет на світовому фондовому ринку.

- Основна частина, яка цікавила особисто мене, стосувалася саме порядку випуску муніципальних облігацій, – зазначила по закінченні семінару у коментарі порталу «Децентралізація» директор департаменту бюджету та фінансів Житомирської міської ради Діна Прохорчук. – Це для нас нова форма запозичень, але, на жаль, відсоткова ставка, за якою мають обслуговуватися такі облігації, за законом повинна перевищувати відсоткову ставку НБУ, тобто бути більшою, ніж 17%. Відтак для нас це поки що дорогий ресурс. Адже на ринку є набагато дешевші кошти, які міжнародні фінансові організації пропонують під 1-6% річних. Навіть «Укргазбанк» пропонує нам зараз кредит у євро під 6% річних. Звичайно, те, що кредит є валютним, несе для нас певні ризики, але відмінність у ціні все одно є дуже значною. Крім того, міжнародні організації часто пропонують і грантову складову, отже, ми насамперед зосереджені на співпраці з ними. Однак якщо відсоткова ставка виплат за облігаціями зменшиться, Житомир стане одним з перших міст, які випускатимуть їх. Адже ми завжди тримаємо руку на пульсі і одні з перших в Україні скористалися фінансовими запозиченнями від NEFCO, ЄБРР, Світового банку тощо.

- Не зважаючи на порівняно високу відсоткову ставку, завдяки випуску муніципальних облігацій можна реалізовувати проекти, які мають швидку окупність, – прокоментував слова пані Діни експерт з публічних послуг Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Козак. – Це можуть бути проекти з теплопостачання, відновлювальної енергетики тощо. Отже, якщо немає можливості залучити дешеві кошти міжнародних фінансових структур, то чому б не застосувати цей інструмент?

На думку пана Козака, випуск муніципальних облігацій не є популярним через звичайний острах міських чиновників, які не довіряють цьому інструменту, бо добре не знають його.

- Ця технологія не працює також через те, що багато стейкхолдерів, які її застосовували раніше, просто пішли з України, – веде далі Вячеслав Козак. – Тобто інструмент правильний, і міг би діяти, якби у міських радах його вивченню приділяли більше уваги. Завдяки йому, місцева влада змогла б отримати додаткові можливості для розвитку своїх міст.

Сергій Москвін додав, що такі знання можуть статися при нагоді, коли Верховна Рада ухвалить законопроект "Про облігацій фондів місцевого розвитку", над розробкою якого зараз працює робоча група. Він передбачає зниження відсоткової ставки для муніципальних облігацій, а також має дозволити випускати облігації об’єднаним громадам. За словами пана Москвіна, такий законопроект мають прийняти ще цього року.

Теги:

Вячеслав Козак DESPRO

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

07 липня 2024

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини та Херсонщини співпрацюватимуть з громадами Литовської Республіки

Громади Волині, Рівненщини, Харківщини, Одещини...

Церемонія підписання договорів про співробітництво відбулася в рамках Форуму громад «Реформи. Децентралізація....

07 липня 2024

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві кредити, громадянам – безвідсоткові кредити, ОСББ – безповоротні гранти

Енергетична стійкість: бізнесу – дешеві...

Програми з енергогенерації, децентралізацію енергетики та збільшення потужностей обговорили учасники розширеного...

07 липня 2024

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у Білгород-Дністровській громаді працюють зі шкільними укриттями

«Ми хочемо, щоб діти почувалися безпечно». Як у...

Авторка: Марія Булейко (Марковська) Перший шок минув. Тож у перше літо після початку повномасштабного вторгнення...

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...