“Красти з бюджету громади — це красти у дітей і мерців”, — голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян

“Красти з бюджету громади — це красти у дітей і мерців”, — голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян

“Красти з бюджету громади — це красти у дітей і мерців, — вважає голова Комишуваської ОТГ Юрій Карапетян. І пояснює: — У мерців — бо ми справді отримали мертві села. У дітей — бо все, що створюємо зараз, має залишитися саме їм”.

Підтвердження слів — суми, які витрачаються на ремонти будівель і терміни виконання робіт. Наприклад капітальний ремонт глядацької зали будинку культури, у якій обвалювалася стеля та майже нічого не залишилося від сцени, обійшовся бюджету в 500 тисяч грн і тривав 6 місяців. Вдалося  все відремонтувати, зробити балкон і навіть обшити стіни шумоізоляційним  матеріалом. Сьогодні це сучасний зал на 240 місць у партері (до речі, таку кількість крісел придбали на 190 тис. грн, відшукуючи оптимальний варіант ціни і якості), з теплорегуляторами замість батарей, якісним освітленням. Навіть на завісах змогли зекономити значні кошти. “Готові завіси коштували 150 тисяч грн. Ми замовили необхідну тканину на 20 тисяч, а прибиральниця виявила бажання пошити. Купили для цього швейну машинку, тепер шиємо і дітям костюми для виступів”, — розповідає працівниця будинку культури. Сучасний хол, оновлені сходи, відремонтований кабінет для працівників, актовий зал, у якому проводять і сесії. Ще тривають роботи з облаштування санвузла. У найближчих планах — фасад і майданчик біля будинку.

“Багато років ми проводили різні свята на цьому майданчику, незалежно від пори року і погоди. Тут, на дворі, і новорічні свята дітям влаштовували, — розповідає працівниця будинку культури. — Зараз дуже багато дітей відвідують заклад. Скоро почнемо влаштовувати кінопокази для молоді”.

Культурі, освіті та медицині в Комишуваській громаді приділяють багато уваги. Вважають, що це дасть змогу людям бачити конкретні результати і зберегти віру в правильності кроку об'єднання.

 

Громада, що ремонтує і будує майбутнє

 

«Це ремонт дитячого садку. У нас в черзі 120 дітей, 70 тих, хто вже зараз може йти до садка. Є реальна потреба, хоча у нас чотири дитсадки і дві групи при навчально-виховних комплексах, — розповідає заступник голови Комишуваської ОТГ Надія Заяц. – У цій будівлі будуть дві групи, актовий зал і соляна кімната». Уже встановлені вікна, перебудовують приміщення всередині. 

Вибори в Комишуваській ОТГ відбулись у грудні 2016 року. Вже створили опорну школу, у якій навчаються 665 дітей. «Опорну школу ремонтуємо поступово. Розробили план на кілька років. Цього року за кошти субвенції на розвиток інфраструктури відновимо дах і зробимо термомодернізацію фасаду».  Поки триває ремонт, купують необхідне навчальне обладнання. Хоча комп'ютерні класи, наприклад, створені вже в усіх школах громади.

«У лікарні повністю відремонтували два поверхи, зараз працюємо на третьому». Проходимо коридорами. Маніпуляційний кабінет і два стоматологічні, денний стаціонар, лабораторія, кабінети сімейних лікарів та інших спеціалістів. Все чисте і нове. За словами голови громади, витрати на вже зроблене становлять близько 1,2 млн грн. Але підрядник за власний кошт зробив сходи. Пояснює: чоловік і його родина обслуговуються у цій лікарні, і є можливість зробити власними силами. Завдяки такому підходу жителів громади багато що вдається зробити. Люди розуміють, що роблять це для себе в першу чергу.

Забезпечили лікарів і автомобілями – три вже у наявності, у планах – ще один. “У нас в громаді 30 сіл, до яких треба вчасно добиратися”, — пояснює голова Комишуваської ОТГ. 

У планах щодо лікарні не тільки сучасні кабінети, але й житло для медперсоналу на четвертому поверсі. “Можна зробити кілька таких окремих квартир з усіма зручностями для лікарів, які переїдуть до нас і потребуватимуть житла”, — пояснює ідею Юрій Карапетян. Спирається на досвід головного лікаря,  який щодня приїздить із Запоріжжя на роботу, витрачаючи в дорозі щонайменше 1,5 години в один бік.

Поряд із селищною радою ремонтують будівлю. Колись в цьому приміщенні розташовувалась аптека. Потім районна влада здавала його в оренду пивному бару. Ставши кандидатом на отримання підтримки Програми «U-LEAD Європою» для створення ЦНАП, готують приміщення для майбутнього центру надання адміністративних послуг за всіма європейськими вимогами. «Вже дах зробили, зараз внутрішні роботи, потім ззовні і ландшафтний дизайн. Місяць роботи тривають, ще за пару місяців впораємось».

Щодо вибору саме цієї будівлі, голова громади пояснює: “Розташування зручне — біля сільради. Та й проблема у нас з приміщеннями.  По суті громаді залишилися дві будівлі — будинок культури і сільрада, та й ті в такому стані, що довго б не протягли. У сільраді дах треба було переробляти, а вікна взагалі були поліетиленом замість скла закриті.  Багато приміщень були попередньої владою розпродані буквально за копійки, до того ж з порушенням законодавства. Тому вже два роки тривають суди. Сподіваємось, що зможемо хоч якісь будівлі повернути”.

Ремонтні роботи можна вважати другим етапом розвитку Комишуваської громади. Голова ОТГ Юрій Карапетян переконаний, що спочатку треба зробити базу для розвитку: залучали і вкладали гроші у придбання техніки для комунального підприємства, щоб надалі заощаджувати бюджетні кошти на підрядних роботах. До того ж податки будуть повертатися в бюджет громади.

“Купили автогрейдер — і маємо змогу зробити 60 км дороги. Завдяки ланцюговому екскаватору можемо самостійно вести роботи по заміні водопровідних труб. Якщо б залучали сторонніх підрядників з їх обладнанням, то платили б 5000-7000 грн/км. А власними силами виходить 600 грн/км”, — пояснює Юрій Карапетян.

 

Подальший розвиток

 

Планів у Комишуваської громади багато. Розроблений і чекає на затвердження генеральний план території, у якому передбачили місце під полігон твердих побутових відходів. За рахунок бюджету провели попередні проектно-пошукові роботи.

Із серпня 2017 року Комишуваська ОТГ — підписант європейської ініціативи Угоди мерів щодо клімату та енергії. А це значить, що громада взяла на себе зобов’язання до 2030 року скоротити викиди вуглекислого газу на 30% через підвищення енергоефективності та використання відновлюваних джерел енергії. Тому розробляють план дій сталого енергетичного розвитку та клімату на 2017-2020 роки.

Почали приділяти увагу і розвитку туризму. Вже встановили інформаційні стенди біля Микитинської фортеці, про яку протягом тривалого часу згадки можна було знайти лише у наукових виданнях. Розробляють екскурсійні маршрути, планують проводити фестивалі просто неба. Але поки що розраховують на залучені кошти — від спонсорів, меценатів, грантів.

“Коштів, на жаль, на все одразу не вистачає. Значна проблема з надходженнями податків від сільгосппідприємств — власники здебільшого зареєстровані у Запоріжжі, куди й платять податки, хоча діяльність проводять на території громади, - пояснює голова Комишуваської ОТГ. — Але люди хочуть бачити зміни. Тому намагаємось максимально робити те, що вдається, заощаджуючи наскільки можливо кошти. Я — з бізнесу. Я розумів, куди йду. І йшов не заробляти, а робити. Якщо буду відчувати, що коштів моїй родині не вистачатиме, піду з посади і повернусь у бізнес. Але зараз треба працювати для людей”.

Область:

Запорізька область

Громади:

Комишуваська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть