Транскордонне співробітництво прискорює економічний розвиток периферійних районів – експерт

Протягом двох днів 7 і 8 червня у Львові збираються політики, науковці і громадськість, щоб обговорити особливості транскордонного співробітництва, перспективи малого прикордонного руху та, особливо, економічний вимір транскордонної співпраці під час ІV Українсько-польського наукового форуму «Транскордонне співробітництво та спільний європейський простір: теорія, практика і нові можливості». Форум відвідує в.о. Президента Парламенської асамблеї НАТО Раса Юкнявічене під час свого офіційного візиту до Львова.

Форум організований Інститутом гуманітарних і соціальних наук Національного університету «Львівська політехніка» (Україна) та Інститутом політичних наук Вармінсько-Мазурського університету в Ольштині (Польща).

Участь у науковій дискусії взяв експерт з регіонального розвитку Львівського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Зеновій Сірик. За його словами, транскордонне співробітництво є інструментом прискорення темпів економічного розвитку периферійних районів з метою поступового подолання їх відставання від більш розвинутих територій. «Формат такої співпраці є ефективним інструментом створення «спільної Європи» без внутрішніх кордонів. Бюджет ОТГ з розвитком транскордонного співробітництва зазнає не тільки значних надходжень, але й підвищує ефективність управління громади», – зазначив Зеновій Сірик.

Активізація роботи територіальних громад із транскордонного співробітництва дасть можливість безпосереднього доступу місцевих рад до коштів міжнародних організацій, що, в свою чергу, посилить їх фінансову незалежність.

На перспективу, транскордонне співробітництво іноземних держав із ОТГ посилить конкурентоспроможність, активізує інвестиційну активність зовнішніх ресурсів, забезпечить можливість розвитку місцевого самоврядування із прискоренням процесу інтеграції нашої країни в європейське співтовариство, підвищить рівень життя населення в ОТГ.

Щорічний науковий захід став ефективною платформою для налагодження українсько-польських взаємин у межах освітньо-наукового простору, інститутів громадянського суспільства та органів державної влади різного рівня.

Під час форуму йтиметься також про політико-правовий, безпековий і економічний виміри формату співпраці, інтеграційний потенціал для Європейського Союзу та політико-правовий статус територіальних громад. Учасники заходу також обговорять соціокультурні питання і екологічні аспекти транскордонного співробітництва у Європі для вироблення пропозицій до реалізації євроінтеграційних прагнень України та посилення українсько-польської співпраці.

У рамках форуму відбудеться круглий стіл на тему «Підсумки першого року безвізового режиму між Україною та ЄС: факти, тенденції та завдання».

08.06.2018 - 15:06 | Переглядів: 12413
Транскордонне співробітництво прискорює економічний розвиток периферійних районів – експерт

Приєднані зображення:

Теги:

транскордонне співробітництво

Область:

Львівська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...