Національна стратегія та регіональні плани поводження з відходами є запорукою розвитку областей та громад

Реформа системи управління з відходами зумовлена не тільки складною екологічною ситуацією в Україні, що потребує невідкладних заходів, а й зобов’язаннями, які взяла на себе Україна перед ЄС. Європейський союз переходить на економіку замкненого циклу, де відходи знову стають сировиною для економіки. Таким чином Європейський Союз вирішує проблему забруднення довкілля, а також економічну проблему залежності від природних ресурсів, зокрема й імпортованих. З цією метою ЄС видав ряд Директив та План дій, а у 2018 році – так званий Пакет економіки замкненого циклу. У цих документах зазначено цільові показники, яких держави-члени ЄС повинні досягнути у 2030 році.

Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко: «Нова політика управління відходами має розглядатись, насамперед, у контексті децентралізації та ролі місцевих громад. Органи місцевого самоврядування мають перестати дивитись та питання відходів як на проблему, а розглядати їх як енергетичну сировину. На сьогодні вони наділені усіма повноваженнями, фінансовими та адміністративними ресурсами для вирішення на місця питань управління з побутовими відходами. На часі – активне використання інструментів міжмуніципального співробітництва, розробка та впровадження регіональних планів управління відходами».

Читати на тему: 

Сміття на вагу золота

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак: «Світ не одне десятиліття міркував і розвивав політики і заходи, щоб реалізувати таку модель. За цими політиками стоїть розуміння, що економічне зростання може відбуватись одночасно із збереженням довкілля та із ефективним використанням ресурсів і дотриманням екологічних стандартів та безпеки. Більше того, циклічна економіка ‑ це економічне зростання, і нові робочі місця, нові ринки. Це модернізація і структурна перебудова економіки. І саме в цьому широкому контексті ми будемо говорити сьогодні про одну із актуальних для України сфер – управління відходами».

Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Перед нами надзвичайно складне завдання. Маємо бути готові до тривалої важкої праці і нищівної критики. Адже екологія – це те, на що за поганою традицією в нас звертають увагу лише, коли біда. Сьогодні екологія може здаватися не першочерговим завданням, але це хибна думка. Екологія завжди на часі, бо це середовище, у якому ми живемо. Тікаючи від цією істини, ми чинимо злочин проти наших дітей. Досягнення зазначених результатів повністю залежить від підтримки реформи з боку громадянського суспільства та бізнесу. Культура управління з побутовими та іншими відходами в Україні повинна суттєво змінитися. Бізнес повинен реалізувати низку заходів щодо запровадження новітніх технологій та матеріалів, щодо організації систем збору та сортування відходів. А держава – максимально сприяти бізнесу у цьому».

Перший та найважливіший крок реформи – схвалення Національної стратегії управління відходами до 2030 року – вже зроблено. Національна стратегія розроблена Міністерством екології та природних ресурсів за фінансової допомоги уряду Німеччини та ЄБРР, - із залученням міжнародних та вітчизняних експертів і представників громадських організацій. У листопаді 2017 рок документ схвалено Кабінетом Міністрів України.

Досягнення цільових показників Стратегії потребуватиме і нового світогляду, і нових фінансових та організаційних технологій і практик. Слід наголосити, що Національна стратегія управління відходами стосується усіх видів відходів – і побутових, і промислових, і небезпечних, і будівельних, тощо, тобто є всеохопною та фундаментальною, достатньою для того, щоб на її основі будувався весь пакет нового законодавства, та щоб нова політика у сфері управління відходів стала реальністю. Наступній етап – Національний та регіональні плани дій і пакет відповідних змін до українського законодавства, які є комплексом кроків для досягнення цілей Стратегії і зобов'язанням України перед ЄС.

Національний план — це загальнонаціональний інвестиційний план.

Водночас, неможливо будувати національну систему управління відходами без врахування думки на місцях, тому регіональні плани є запорукою як розвитку областей та громад, так і необхідною умовою для залучення інвестицій.

Саме План дій та законодавчі ініціативи, якими положення Національної Стратегії перетворюються у конкретні заходи та імплементуються в обов’язкові для кожного норми, став предметом обговорення на конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу», яка 5-6 червня відбулася у Києві.

Захід організовано Міністерством екології та природних ресурсів України спільно з Представництвом ЄС в Україні, Американською торговельною палатою в Україні, проектами, що фінансуються ЄС (Twinning, APENA, BRDO), Європейським банком реконструкції та розвитку, Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

07.06.2018 - 15:46 | Переглядів: 13550
Національна стратегія та регіональні плани поводження з відходами є запорукою розвитку областей та громад

Відео:

Теги:

управління відходами DESPRO

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...