Коропська громада поділилася своєю історією успіху

24 травня відбувся навчальний візит представників органів місцевого самоврядування Чернігівщини до Коропської об’єднаної територіальної громади. Захід був організований Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону.

Коропська об’єднана громада утворилася півтора роки тому, але їй вже є про що говорити: ремонтуються дороги, запрацював комфортний і по-сучасному обладнаний ЦНАП, за благоустрій території відповідає профільне комунальне підприємство.

Центр надання адміністративних послуг у Коропській громаді розпочав роботу з перших днів 2018 року. Для цього зробили капітальний ремонт приміщення в центрі міста, на що витратили півтора мільйони гривень (це субвенція на розвиток інфраструктури та співфінансування з бюджету громади). Наразі фахівці ЦНАПу надають понад 60 видів послуг. Впродовж дня тут обслуговують близько 20-30 осіб.

На думку Віктора Журавля, Коропського селищного голови, створення центру надання адміністративних послуг – важливий крок для покращення якості життя жителів громади. «Раніше за довідками всі йшли до приймальні селищного голови. Було некомфортно і працівникам, і самим коропчанам. Зараз всі ці послуги надаються в одному місці, все спокійно, компетентно, черг ми не бачимо», - розповів він. За його словами, прибутків від роботи ЦНАПу ще не рахували, але минулого року діяльність відділу державної реєстрації прав на нерухоме майно принесла до бюджету громади близько півмільйона гривень.

Гості побували на комунальному підприємстві «Благоустрій», яке очолює Сергій Мурашко. Він розповів, що серед основних задач підприємства є прибирання територій, вивезення та утилізація сміття, розчищення доріг від снігу. Крім цього, тут виготовляють і продають дерев’яні вироби: вбиральні, альтанки, гроби. Впродовж минулого року суттєво оновилася техніка, коштом громади придбали екскаватор, причеп, щепоріз. У громаді запроваджують роздільний збір сміття. Для цього встановлюють окремі контейнери для пластикових пляшок. Перші кроки в цьому напрямку роблять і в селах.

На комунальному підприємстві, що відповідає за благоустрій, нині працюють 32 особи, 10 з них перебувають безпосередньо у старостинських округах та працюють в автономному режимі. Проте вже зараз є потреба збільшувати кількість працівників.

Представники органів місцевого самоврядування також побували у відділенні місцевої пожежної охорони в Оболонському старостинському окрузі, відвідали дитячий садочок та опорну школу в Коропі, центр дитячої та юнацької творчості, територіальний центр надання соціальної допомоги для старих і немічних.

«Коропська громада має бачення і розуміння власного розвитку, тут продовжуються кращі місцеві традиції. Ошатне містечко із чистими вулицями, покошеною травою… Не менш причепурені села громади. Це не означає, що у цієї громади немає проблем, але їх тут вирішують. Особисто для мене Коропська ОТГ – це своєрідна оаза, зразок і орієнтир не серед тих громад, які знаходяться десь далеко, в Польщі, чи далі, а серед громад Поліського регіону», - сказав Володимир Бойко, радник з питань регіонального розвитку Чернігівського ЦРМС.

Зоя Чугай, спеціаліст економічного розвитку та інвестицій Михайло-Коцюбинської громади, поділилася своїми враженнями: «Наші громади − ровесниці, то ж дуже хотілося побачити і порівняти, що зробили тут, а чого досягли ми. Дуже сподобався проект «Співочий парк» з виступами колективів сільських будинків культури».

Представники Коропської громади зазначають: «Ще рік-два тому самі їздили до перших громад дивитися на досягнення децентралізації та знайомилися з їхніми першими успіхами. А тепер і самі приймаємо гостей та розповідаємо про власні успіхи».

У поїздці взяли участь представники чотирнадцяти об’єднаних громад Чернігівщини, а також голови сільських і селищних рад, що мають намір утворити Ріпкинську громаду,  та журналісти.

31.05.2018 - 10:37 | Переглядів: 10252
Коропська громада поділилася своєю історією успіху

Область:

Чернігівська область

Громади:

Коропська селищна об’єднана територіальна громада Коропська територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...

18 вересня 2024

Відповіді на поширені запитання від учасників конкурсу «Громада на всі 100»

Відповіді на поширені запитання від учасників...

Конкурс «Громада на всі 100» – це конкурс для територіальних громад, які шукають нові можливості для втілення своїх...

18 вересня 2024

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на розвиток міжнародної міжмуніципальної співпраці

МЗС України орієнтує закордонні дипустанови на...

Питання розвитку мережі міжнародно співпраці громад і регіонів обговорили з керівниками закордонних дипломатичних...

18 вересня 2024

Гірськими стежками півдня Буковини: в Усть-Путильській громаді гостювали журналісти з різних регіонів

Гірськими стежками півдня Буковини: в...

Красива, працелюбна, згуртована – саме такими словами описали Усть-Путильську громаду Чернівецької області учасники...