Реформа сільської медицини – це не косметичний ремонт амбулаторій, а нова якість медичних послуг, - Зубко

Впроваджуючи реформу первинної медицини в сільській місцевості, ми повинні в першу чергу враховувати особливості України. А це – велика кількість людей, що проживає у сільській місцевості - 33%. А наприклад в Німеччині – 5-7% сільського населення. Тому наше головне завдання —  наблизити медичну послугу до людей, які там проживають. Про це в програмі "Сучасна громада" Українського радіо повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко (слухати програму).

«Сьогодні медична послуга майже відсутня у сільській місцевості. Вона є або на районному рівні у вигляді консультацій вузькопрофільних спеціалістів, обласному або у великих містах. І тому наше завдання — наближення медичної послуги до людей, кардинальна зміна її якості, зменшення кількості відвідувань районних лікарень. На це спрямований і ініційований Президентом України Петром Порошенком закон, що покликаний вирішити питання доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», — наголосив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що сьогодні в Україні є достатня кількість сімейних лікарів, які працюють на первинному рівні. Але ті умови і можливості, які у них є, не дозволяють навіть «лікарю від Бога» надати якісну медичну послугу кожному українцю.

«Ініціатива Президента полягає не тільки у запровадженні сучасних підходів до приміщень і медичного обладнання, а в першу чергу – новітніх методів, телемедицини, які можуть записувати дані, передавати їх на вторинний рівень і отримувати дуже швидку консультацію від фахових лікарів з вузькопрофільних питань», — повідомив Зубко.

За його словами, до впровадження будь-якої якісної послуги повинні долучатися всі небайдужі і активні громадяни, які прагнуть змінити своє майбутнє і жити у європейській державі. «Медична реформа – це не косметичний точковий ремонт амбулаторій або ФАПів, це кардинальна зміна умов проведення фахових консультацій лікарів, залучення сімейних лікарів саме у сільську місцевість, створивши їм належні умови роботи», — розповів урядовець.

З вересня 2017 року Мінрегіон і МОЗ спільно працюють над створенням системи, яка б забезпечила якісну первинну послугу у сільській місцевості. Вже розроблена і затверджена методика медичної мережі амбулаторій, де буде знаходитися лікар, визначено територію доступності і кількість людей, які буде обслуговувати лікар і співпрацювати з вторинним рівнем, перелік обладнання, протоколи лікування тощо.

Програма «Сучасна громада» виходить на Українському радіо за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» щосереди о 19:30.

17.05.2018 - 11:43 | Переглядів: 12276
Реформа сільської медицини – це не косметичний ремонт амбулаторій, а нова якість медичних послуг, - Зубко

Теги:

Геннадій Зубко медицина

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...