Як децентралізація впливає на економічне відродження Донбасу

Чи допомагає децентралізація економічному розвитку Донбасу – на це питання шукали відповіді під час прямого ефіру телеканалу UA Донбас у студії «Донбас.LIVE»

Гостями у студії стали Максим Ткач, радник з питань децентралізації Донецького Центру розвитку місцевого самоврядування, та Роман Власенко, заступник директора Луганської Агенції регіонального розвитку. На скайп-зв’язок виходив Сергій Івахнін, радник з місцевих фінансів Донецького ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону.

Перед початком ефіру  у Фейсбуці розпочалося опитування користувачів на головне питання телепередачі: «Чи допомагає децентралізація економічному розвитку регіону?». Більшість із тих, хто відповідав, були скептично налаштовані та вважали, що реформа не допоможе розвиткові Донбасу.

Усі спікери, які брали участь у прямому ефірі, одностайно зазначили, що судити по опитуванню не можна. Ймовірніше, відповідали на поставлене запитання телеглядачі з великих міст обласного значення, де реформа поки не вступила в активну фазу.

«Реформа органів місцевого самоврядування – фундаментальна, вона докорінно змінює суспільні відносини, - зазначив Максим Ткач, радник Донецького ЦРМС з питань децентралізації. – Люди чекають від реформи швидких результатів, а їх можна буде відчути через декілька років».

Там, де поки не створені ОТГ, мешканці поки не бачать тих грошей, які отримують громади з різних джерел. «За результатами 2017 року шість громад Донецької області, утворені за попередні два роки, привели на свої території 330 млн. грн., наголошує Сергій Івахнін, радник Донецького ЦРМС з місцевих фінансів. – Це кошти власного бюджету, куди поступає 60% ПДФО, інфраструктурна субвенція з державного бюджету, кошти з ДФРР, обласний бюджет та інші джерела. Ті, хто перші почали об’єднуватися, вже отримують результати: нові ЦНАПи, Центри безпеки, відремонтовані школи, розпочинається будівництво нових амбулаторій».

Під час ефіру ведучий разом з експертами шукали відповідь на такі гострі питання: чи заважає інвестиційній привабливості громад війна; чи можна вважати самостійність ОТГ перевагою для економічного розвитку території та ін. Досвідом розвитку громади поділилися представники Луганщини - Вадим Гаєв, голова Новопсковської ОТГ, та Сергій Сірик, голова Білокуракинської ОТГ.

Деталі – у відео: 

Відео:

Область:

Донецька область Луганська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

27 вересня 2024

Чи готові ми до реформи профільної середньої освіти – результати дослідження

Чи готові ми до реформи профільної середньої...

  Чи готові громади до впровадження реформи профільної середньої освіти? Що думають про неї голови громад,...

27 вересня 2024

26 вересня 2024

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до Держбюджету підтримав парламентський комітет з місцевого самоврядування

Бюджети громад 2025 – які пропозиції до...

26 вересня Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та...

26 вересня 2024

В Офісі Президента розповіли про пріоритети регіональної політики на 2025 рік

В Офісі Президента розповіли про пріоритети...

Наступного року регіональна політика зосередиться на зміцненні обороноздатності країни та подоланні наслідків,...