Крок вперед для розвитку міст і сусідніх громад, - міські голови про закон щодо приєднання громад до міст обласного значення

Президент Петро Порошенко підписав  Закон України «Про внесення змін до закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» (законопроект №6466). На появу цього закону давно чекали громади міст обласного значення, які вже давно розпочали рух у напрямку створення ОТГ.

Ігор Матвійчук, міський голова Калуша:

Цей закон дозволить нам зробити крок вперед у своєму розвитку, створивши велику потужну громаду. У районі вже є кілька маленьких громад, але, відверто кажучи, я не бачу перспектив для їхнього розвитку. Натомість об’єднання з Калушем дозволить сільським громадам не тільки суттєво покращити власну інфраструктуру, але ще й претендувати на гранти різноманітних закордонних організацій. Якщо довколишні села, до яких ми звернулися з пропозицією об’єднання, погодяться, ми зможемо звертатися і до наступних сіл. Переваги злуки з Калушем є очевидними. Це і створення нових робочих міст, і залучення інвестицій, і реалізація великих інфраструктурних проектів. Також я вважаю, що об’єднання дасть нам можливість створювати на території Калуського району великих агропромислових підприємств.

 

Лариса Торжинська, секретар Вознесенської міської ради:

На жаль, цей закон з’явився надто пізно: Вознесенськ опинився буквально у кільці ОТГ, далеко не всі з яких є спроможними. Нам вдалося вмовити почекати лише одну сільську раду – Новогригорівську, жителі якої з самого початку висловлювали бажання об’єднатися з нашим містом. Ми пройшли усі необхідні процедури, маємо позитивний висновок Миколаївської обласної адміністрації. Згідно чинного законодавства, проходити через нові вибори нам не потрібно. Однак ми на разі не розуміємо, що, власне, маємо зробити, аби, принаймні, проголосити утворення Вознесенської ОТГ, частиною якої стане Новогригорівська сільська рада. Тож чекаємо на методичні рекомендації з Києва. Новогригорівка так само, як і Вознесенськ, знаходиться на трасі, відтак ми миємо чимало планів щодо нашого спільного розвитку.

 

Олексій Каспрук, міський голова Чернівців:

На жаль, депутати міськради не проголосували за приєднання до Чернівців довколишніх сіл. Тепер, після внесення змін до закону «Про добровільне об’єднання» ми знову поставимо це питання на голосування. У нас є заявки на приєднання до міста двох сільських рад, і таке приєднання було б, як на мене, цілком логічним. Адже довколишні села активно використовують міську інфраструктуру, діти селян ходять до чернівецьких садочків, самі селяни працюють переважно у Чернівцях, користуються послугами чернівецьких лікарень тощо. Об’єднання дасть нам можливість «узаконити» наші стосунки й можливість  реалізовувати спільні великі інфраструктурні проекти. На жаль, цей законопроект прийнято трохи запізно. Через це, наприклад, злітна смуга Чернівецького аеропорту починається на території міста, а закінчується на території сусідньої ОТГ. Приєднання двох сільських рад дозволить нам уникнути бодай частини подібних проблем.

Теги:

створення спроможних громад приєднання

Область:

Івано-Франківська область Миколаївська область Чернівецька область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...