Представників закарпатських ОТГ навчать готувати проектні пропозиції сталого розвитку

На Закарпатті проходить початкова фаза навчального проекту на підтримку реформи децентралізації у області «LEAD-UP: підвищення спроможності об’єднаних територіальних громад до сталого розвитку». Цей проект підтриманий Програмою «U-LEAD з Європою».

Навчальні семінари відбулися вже в чотирьох громадах (Перечинській, Іршавській, Баранинській та Полянській) та ще в двох потенційних ОТГ (Горондівській та Холмківській). Залишилося провести семінари в Тячівській та Вільховецькій громадах.

Проект «LEAD-UP», який реалізовує ГО «Європоліс», побудовано у три етапи. На початковому відбуваються зустрічі в громадах, щоб ознайомити зацікавлених представників ОТГ з цілями проекту. «Ми вирішили не проводити загальну для всіх громад зустріч, оскільки кожна ОТГ має свої потреби. Крім того, так жителі громади більше розкриваються, і легше дізнатися, які саме питання їм найбільше болять, – пояснює керівник проекту Євген Лукша. – Ми хотіли дізнатися, що саме потрібно кожній громаді і в яких проектах вони зацікавлені. Таким чином зможемо ефективніше розпланувати подальшу роботу з учасниками проекту. Ми не будемо тренуватися на віртуальних прикладах. Основою для навчання беремо реальну тему, актуальну для конкретної громади».

За підсумками початкової фази будуть відібрані по два представники 6 закарпатських ОТГ і Холмківської та Горондівської сільрад, які й продовжать навчання.  

«Проект спрямований на те, щоб підготувати у восьми громадах по двоє людей, які б уміли складати проектні пропозиції. Це головна мета, – каже пан Лукша. – Паралельно прагнемо працювати з головами ОТГ та місцевими активістами, щоб у них було краще розуміння того, навіщо це потрібно, розвивати навички в аналізі потреб громади. В результаті мають народитися системні розвиткові проекти. Третє завдання – забезпечити сталість цієї роботи, розробивши пропозицію щодо включення цього напрямку роботи до посадових інструкцій відповідальних співробітників рад ОТГ».

На другому етапі серед обраних учасників навчання буде проведене тестування з метою вивчення їхніх початкових навичок. Тренінг будується з урахуванням стартового рівня знань, щоб не розказувати учасникам чогось такого, що вони не сприйматимуть.

«Перший тренінг, покликаний створити з учасників програми єдину команду, буде максимально наповнений інформаційно, – обіцяє керівник проекту. – Він відбудеться у Печеніжині на Івано-Франківщині. Крім того, Печеніжинська ОТГ працює вже давно, тому учасникам буде корисно ознайомитися з її досвідом».

Вже восени закарпатські громади зможуть отримати фахівців, які напрацьовуватимуть вигідні для своїх громад пропозиції, готуватимуть якісні проекти та ефективно працюватимуть на сталий розвиток ОТГ. Таким шляхом розвиваються дуже багато європейських громад. Зараз таку можливість отримали й українські. Головне – бажання працювати заради своєї громади.

Проект реалізовується за підтримки Закарпатського Центру розвитку місцевого самоврядування. 

02.05.2018 - 15:46 | Переглядів: 9663
Представників закарпатських ОТГ навчать готувати проектні пропозиції сталого розвитку

Приєднані зображення:

Область:

Закарпатська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 липня 2024

Міжнародні партнери допомогли відновити головний корпус Одеської академії неперервної освіти

Міжнародні партнери допомогли відновити...

Завдяки зусиллям Швейцарсько-українського проєкту DECIDE та підтримці Посольства Швейцарії в Україні вдалося...

05 липня 2024

Громади зможуть рахувати кількість відходів від руйнувань за уніфікованим методом

Громади зможуть рахувати кількість відходів від...

Експерти громадської організації ReThink, що є членом коаліції Ukraine Support Team, розробили Методичні рекомендації...

05 липня 2024

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я» підготували «Бюджети для громадян»

Просто й доступно: 20 громад-учасниць проєкту...

Громади-учасниці проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я», що реалізується Громадським Партнерством «За прозорі...

05 липня 2024

Впровадження модернізованої версії АІКОМ. Порядок роботи з даними та подачі звітності (запис вебінару)

Впровадження модернізованої версії АІКОМ....

Що потрібно для впровадження модернізованої версії Автоматизованого інформаційного комплексу освітнього менеджменту...