Агломерації можуть розширити повноваження громад, - В’ячеслав Негода

Неправильно вважати, що коли місто не об’єднується з сусідніми громадами, його розвиток має зупинитися. Об’єднання – не єдиний механізм для розвитку громад. Існує ще співробітництво, однією з форм якого у випадку з великими містами є агломерації.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода під час VI Форуму місцевого самоврядування у Львові.

«Великі міста рухають економіку країни, ареал їхнього впливу постійно збільшується – це світова практика. Міста мають бути локомотивами розвитку територій і в Україні. Для цього їм потрібні чіткі правила об’єднання або співпраці з сусідніми громадами. Відповідні законопроекти вже на розгляді Парламенту: про приєднання до міст обласного значення та про міські агломерації. Вони мають на меті стимулювати міста і сусідні з ними громади разом вирішувати спільні питання: транспорту, доріг, мереж, освіти, медицини, зайнятості населення тощо», - зазначив В’ячеслав Негода.

На думку першого заступника Міністра, дбаючи про подальший розвиток, про залучення інвестицій, сусіднім з містом громадам варто було б об’єднуватися з ним. Від цього виграють усі: міста отримують території для розвитку, приміські території – послуги і ресурси рівня великого міста.

«У випадку з утворенням міських агломерацій ускладнюється система управління територією: має бути сформована рада агломерації і так далі. Але цей механізм об’єднання зусиль громад має існувати, бо, по-перше, територія агломерацій може бути більшою за територію ОТГ, а, по-друге, така система може використовуватися у випадках, де громади з тих чи інших причин поки не готові до об’єднання. Водночас утвореним агломераціям можна буде делегувати додаткові повноваження органів виконавчої влади, що ще більше підсилить процес децентралізації та спроможність місцевого самоврядування», - вважає В’ячеслав Негода.

23.03.2018 - 16:39 | Переглядів: 13000

Приєднані зображення:

Теги:

агломерація В'ячеслав Негода

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...