Україна досягла прогресу в децентралізації набагато швидше, ніж деякі європейські країни, - Даніель Попеску

Таким країнам як Україна, децентралізація принесе економічні та демократичні переваги. Україна має завдання: децентралізувати владу та ресурси, а також розбудувати спроможності та покращити навички управління місцевого самоврядування.

Про це сказав керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи Даніель Попеску під час презентації результатів соціологічного опитування мешканців України щодо реформи децентралізації.

«Децентралізація є складною реформою, але водночас у Раді Європи вірять, що децентралізація є також однією з найуспішніших реформ в Україні. Ви досягли значного прогресу набагато швидше, ніж деякі інші європейські країни у цьому процесі. Звичайно, ще багато роботи попереду. Децентралізація не є самоціллю, вона покликана сприяти тому, щоб люди отримували послуги вищої якості, а також вона має сприяти підвищенню якості життя людини», - зазначив керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань Ради Європи.

Даніель Попеску підкреслив, що задоволений результатами опитування населення України щодо децентралізації. «Ми побачили, що підтримка населенням  децентралізації є досить сильною (58% опитаних підтримують децентралізацію). Ми можемо зробити висновок, що українське суспільство позитивно сприйматиме саме цю реформу і в майбутньому», — підсував він.

Слова представника Ради Європи підтримав і генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), професор кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Паніотто зазначивши, що 58% населення України вважають потрібною впроваджувану реформу децентралізації.

«Більшість населення України вважає потрібною реформу децентралізації в Україні. У 2015-2016 роках частка тих, хто вважає реформу потрібною, зросла з 60% до 64%. А зараз трохи знизилась, але не суттєво — до 58%. Також, протягом 2015-2016 років зросла з 19 до 46% частка населення, яке відзначає зміни на краще у своєму населеному пункті», — підкреслив Паніотто.

У свою чергу Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що опитування показало зростання обізнаності і довіри людей до реформи децентралізації. «Добрим показником децентралізації є те, що люди відчувають покращення якості послуг, зокрема адміністративних. До 40% зросла кількість людей, які на собі відчули кращу якість цього сервісу», — сказав Віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, опитування проведено Київським міжнародним інститутом соціології та центром «Соціальні індикатори» на замовлення Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні» у співпраці та координації з експертами Ради Європи, фахівцями з питань місцевого самоврядування та Мінрегіоном України.

У всеукраїнському опитуванні провели три хвилі (2015, 2016 і 2017 роки) та опитали більше 2 000 респондентів по всій території України, окрім АР Крим та тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Інше опитування мешканців ОТГ здійснили у дві хвилі. У 2017 році було проведено 2000 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 200 ОТГ, створених протягом 2015-2016 років.

 

 

27.02.2018 - 16:45 | Переглядів: 8081
Україна досягла прогресу в децентралізації набагато швидше, ніж деякі європейські країни, - Даніель Попеску

Теги:

Даніель Попеску Рада Європи

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...