«Яблуневий кластер» з’явиться на Вінничині

У Вінницькій області за 2 роки планують реалізувати проект «яблуневого кластера».

Кластер буде створений в Барської, Северинівський об’єднаних територіальних громадах.

Проект отримає від Європейського союзу 17 млн ​​грн, які були виграні на конкурсі з більш ніж 300 представлених проектів.

«Яблуневий шлях» – це проект використання регіонального бренду «Подільське яблуко» для розвитку громад, завдяки просуванню як самих територій, пов’язаних з вирощуванням яблук, так і місцевої продукції з тих же яблук. Зокрема, мова йде про організацію різних брендових фестивалів, створення і рекламі «яблучних» туристичних об’єктів, туристичних маршрутів тощо.

Крім того, на думку фахівців, завдяки проекту вдасться збільшити додану вартість місцевої продукції садівництва, а також в цілому розвивати домогосподарства, які займаються вирощуванням яблук.

Тиврівський, Барський, Жмеринський і Мурованокуриловецький район виробляють майже 51% яблук України, – говорить директор Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Олег Левченко.

Він зазначив, що в Європі є тільки кілька подібних території по вирощуванню яблук. Звідти теж черпали ідеї для втілення «Яблучного шляху».

«Однак головне навіть не створення туристичного яблуневого маршруту, а створення кластерного офісу. Це місце, де люди, які вирощують яблука повинні отримати нові компетенції. Приклад яблуневого фестивалю Apple Bar показав, що власники господарств, де вирощують яблука, зацікавлені в просуванні », – констатував Левченко.

Як пояснив експерт з регіонального розвитку Вінницької Центру розвитку місцевого самоврядування Юрій Войціцький, важливим також є сприяння розвитку малої переробки продукції на місцях.

20.02.2018 - 12:15 | Переглядів: 12279
«Яблуневий кластер» з’явиться на Вінничині

Область:

Вінницька область

Громади:

Барська міська об’єднана територіальна громада Северинівська сільська об’єднана територіальна громада Барська територіальна громада Северинівська територіальна громада

Джерело:

"uprom"

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

16 вересня 2024

16 вересня 2024

25 серпня - вебінар «Актуальні питання здійснення відкритих торгів в умовах воєнного стану»

25 серпня - вебінар «Актуальні питання...

Під час вебінару експерти Програми USAID DOBRE з питань публічних закупівель Мирослав Сімка і Юрій Кузько допоможуть,...

16 вересня 2024

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і власників тварин

Співпрацюємо з БУР: простори для молоді і...

Громадська організація БУР та Програма «U-LEAD з Європою» запустили програму Довгострокового волонтерства, присвячену...

16 вересня 2024