Децентралізація в дії: досвід Семенівської громади

Семенівська ОТГ — одна з перших об’єднаних громад на Полтавщині. Наразі до її складу входять 17 населених пунктів. Дотаційний колись регіон нині розвивається: ремонтують дороги, роблять освітлення, оживають ФАПи, облаштовують кладовища, створюють нові інфраструктурні об’єкти.

Ідейний лідер об’єднання сільських рад у ОТГ — Людмила Милашевич, голова Семенівської селищної ради. У жовтні 2015 року до її ініціативи долучився Вереміївський сільський голова, а минулого року додалися Веселоподільська, Товстівська, Липнягівська та Степанівська сільські ради. Передувала об’єднанню кропітка робота серед населення, говорить Людмила Милашевич:

— Я особисто об’їздила всі населені пункти. У мене, поки не приєдналися, не було ні вихідного, ні прохідного. Я була у кожній організації, установі, я була на базарі, в магазині, і всюди розказувала про переваги децентралізації.

Велика перевага ОТГ — сильний депутатській корпус селищної ради. За словами Людмили Милашевич, в них немає фракцій, немає політики, але є розуміння, що і як робити для розвитку села, та бажання працювати. Звичайно, була агітація проти децентралізації, проблемні питання серед населення є і зараз. Часом доводиться приймати непопулярні рішення, але керівництво громади відповідає на критику і невдоволення результатами. Так, за два роки існування ОТГ майже в кожному населеному пункті зараз є освітлення і покращилася якість доріг, з’явилися дитячі і спортивні майданчики.

— Хай там як, але результати були. Ми за рік зробили те, чого ніхто не робив за 26 років, — говорить Людмила Милашевич.

Можливості громади невеликі, але завдяки розумному плануванню вона співфінансує установи, які знаходяться на балансі районної ради: музину школу (0,5 мільйона гривень), територіальний центр (1,5 мільйона). Також громада повністю утримує районну спортивну організацію «Колос», спортивну школу, навчальний шкільний комбінат, фінансує місцеві ФАПи. Біля 200 тисяч гривень з бюджету громади виділили на придбання апаратури и обладнання в реанімаційне, операційне і дитяче відділення районної лікарні. За два роки близько 800 тисяч гривень виділили на адресну допомогу хворим людям.

Семенівська ОТГ потрапила до програм розвитку і перемагає у конкурсах інвестиційних проектів. Заслуговують увагу проекти, кошти на які виділяє ДФРР. Зокрема, у Вереміївці в приміщенні колишнього дитячого садка під одним дахом планується відкриття центру адміністративних послуг, магазину, обрядового залу. Найбільший проект громади — сучасний будинок захищеної старості. Його відкриття запланували на квітень 2018 року.

 

 

07.02.2018 - 09:18 | Переглядів: 8696
Децентралізація в дії: досвід Семенівської громади

Область:

Полтавська область

Громади:

Семенівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

«Полтавщина»

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...