Питання місцевої демократії та статутів громад пропонують врегулювати єдиним законом

Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 17 січня на своєму засіданні прийняв рішення утворити робочу групу з визначення шляхів реформування законодавства України в сфері локальної демократії.

Комітет розглянув проекти законів України про громадські слухання (№2295а), про місцеві ініціативи (№2296а), про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” (щодо Статуту територіальної громади та форм безпосередньої участі мешканців у здійсненні влади) (№3634), про внесення змін до деяких законів України щодо статутів територіальних громад (№7297) та про внесення змін до деяких законів України щодо статутів територіальних громад ( №7297-1).

Метою вказаних законопроектів є удосконалення правової регламентації механізмів локальної демократії та статутної нормотворчості територіальних громад.

Зважаючи на спорідненість предметів правового регулювання зазначених законодавчих ініціатив, беручи до уваги позиції народних депутатів України – членів Комітету, представників центральних органів виконавчої влади, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, громадських організацій, Комітет дійшов висновку про доцільність утворення Робочої групи Комітету з визначення шляхів реформування законодавства України у сфері локальної демократії.

Робоча група, до якої увійдуть народні депутати, члени Уряду, представники асоціацій органів місцевого самоврядування, неурядові організації та експерти, має врахувати усі законодавчі ініціативи, що стосуються форм прямої демократії та статутів територіальних громад, і запропонувати концепцію створення єдиного законопроекту.

Пропозиції щодо включення до складу зазначеної Робочої групи приймаються до 29 січня 2018 року (відповідальний працівник секретаріату Комітету – головний консультант Ірина Ляшко (тел.: 255-25-33, e-mail:liashko-i@rada.gov.ua).

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...