Як об`єднаним громадам досягнути фінансової незалежності, - Тетяна Татарчук, директор Чернівецького ЦРМС

Реформа децентралізації рухається надзвичайно швидко. Європейські експерти відзначають шалені темпи формування об`єднаних територіальних громад та зростання місцевих бюджетів. Як у 2018 році у Чернівецькій області розвиватимуться об`єднані територіальні громади, «Впливовому АССпекту» розповіла Тетяна Татарчук, директор Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування.

- Чернівецька область є найменшою в Україні, при цьому наші об`єднані громади є достатньо спроможними. Власне, наша область посіла 7 місце в загальноукраїнському рейтингу щодо процесів децентралізації. Але при всьому цьому область залишається дотаційною. Маємо лише дві бездотаційні громади – Кіцманську та Сторожинецьку, - каже Тетяна Татарчук. - Тож цьогоріч наш пріоритет - пошук нових додаткових внутрішніх ресурсів громад, їх оптимізація. Працюватимемо над тим, аби збільшувати місцеві бюджети ОТГ.

- Що саме треба робити для цього?

- По-перше, невеликим громадам варто приєднувати економічно більш потужні сусідні території. По-друге, плануємо провести інвентаризацію земельних і природних ресурсів. Вони мають слугувати на користь громади. Місцевий бізнес має вийти з тіні, аби утворити соціально відповідальне бізнес-середовище.

Чи мають ОТГ Чернівецької області стратегії розвитку?

- Це – ще один напрямок роботи на 2018 рік. Стратегія розвитку громади – це перший самостійний крок, який вона має зробити, аби розуміти, куди рухатися у найближчих кілька років. Паралельно розроблятимемо просторову документацію. Тобто якщо заплановано, що у певній ОТГ буде виробництво, то має бути чітко прописано, де саме воно буде і які функції виконуватиме.

- Чи плануєте залучати інвесторів? 

- Безумовно. Цього року спільно з Чернівецькою облдержадміністрацією впроваджуватимемо інвестиційні профілі громад, у яких міститиметься вся базова інформація про ОТГ. І коли інвестор звернеться з пропозицією до керівника громади, отримає повний перелік відомостей і пропозицій. 

Ще один напрямок, який плануємо розвивати, – транскордонне співробітництво.

- А чи можуть громади співпрацювати між собою, наприклад, у наданні медичних чи освітніх послуг? 

- Ще один напрямок нашої роботи – налагодження міжмуніципального співробітництва. Це дозволить оптимізувати видатки, не роздувати штат. Аби не формувати одну мережу закладів у двох невеличких громадах, які розташовані поруч, впроваджуватимемо механізм міжмуніципального співробітництва, коли за договором певна служба зможе надавати послуги двом або кільком громадам. Зокрема, минулого року було підписано два таких договори: на формування мережі поводження з відходами та позашкілля.

- Із якими проблемами зараз найчастіше зустрічаються об`єднані громади? 

- Найбільша проблема нових ОТГ – кадри. До об`єднання адміністрація кожного села виконувала мінімальні функції – благоустрій, виплата зарплат і, по суті, все. Зараз же кожна ОТГ отримує велику кількість повноважень, з якими треба справлятися. І пряме завдання нашого Центру розвитку місцевого самоврядування – навчити людей працювати в нових умовах, підтримувати їх до того моменту, коли вони стануть фінансово спроможними.

19.01.2018 - 11:44 | Переглядів: 10821

Приєднані зображення:

Область:

Чернівецька область

Джерело:

АСС.CV.UA

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...