В Україні дано старт реформі сільської медицини, — Геннадій Зубко про підписання Президентом України Закону 7117

Сільській медицині бути!  Президент України підписав Закон 7117 «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Він покликаний вирішити проблему з критичним станом первинної медичної допомоги у сільській місцевості, яка не вирішувалась десятиліттями. Зробити цю медичну послугу якісною, розвернути її до сільських мешканців, яких в Україні понад 13,1 млн, а в деяких областях — навіть понад 60% населення — сільське. Про це написав на своїй сторінці у Фейсбук Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіоналнього розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Як зазначив Віце-прем’єр, законом фактично дано старт реформі сільської медицини. Основна ціль – забезпечити якісну диспансеризацію у сільській місцевості, вчасне виявлення захворювань, насамперед генетичних на ранніх стадіях, системний нагляд за певними групами хворих, проведення профілактичних й оздоровчих заходів.

«Коли ми говоримо, що в Україні 35% населення проживає у сільській місцевості, ми не завжди розуміємо, що це лише «середня температура по палаті». В нас є 7 областей, в яких 50% і більше – це сільське населення, 8 областей, де цей показник – близько 40% і більше. Разом з тим маємо невтішну статистику: 80% пацієнтів одразу отримують допомогу на другому чи третьому рівнях, оминаючи первинну ланку — амбулаторії та сімейних лікарів. Натомість у країнах ЄС співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини кардинально протилежне і становить 70% звернень на первинну ланку 30% — на вторинну», — наголосив він.

За словами урядовця, сьогодні базова медицина на селі практично ліквідована. Тож жоден лікар, навіть, як то кажуть, «від Бога», не здатний в існуючих умовах надати якісне лікування. У 23 тисячах сіл та селищ — 4 тисячі амбулаторій та 12,7 тисяч ФАП. Їхній технічний стан – жалюгідний. У 75% із них відсутнє водопостачання, у 82% сільських амбулаторій немає санвузлів. ФАП перетворився на проміжний пункт, через який пацієнта транспортують з точки «А» у точку «Б» — у район чи область, де є певний рівень медицини. ФАПи просто не здійснюють функцію первинної ланки медицини.

«Законом 7117 ми створюємо дієву модель первинної медицини. Насамперед через формування амбулаторних дільниць — мережі первинної ланки сільських медичних закладів, впровадження сучасних технічних рішень і мотиваційних переваг для лікарів. Наразі спільно з МОЗ та місцевим самоврядуванням і лікарями розробляємо методику формування дієвої мережі амбулаторних дільниць. Маємо переорієнтувати первинну ланку безпосередньо на амбулаторію, де є лікар, обладнання, транспорт, моживості телемедицини, і головне — чесна первинна меддопомога. Впевнений, що значну частину очікуваних змін реально впровадити за рік-два. Успішність залежить від злагоджених і швидких дій всіх задіяних профільних відомств: Мінрегіону, МОЗ, МОН, а також місцевих органів влади», — написав Геннадій Зубко.

28.12.2017 - 15:30 | Переглядів: 16237
В Україні дано старт реформі сільської медицини, — Геннадій Зубко про підписання Президентом України Закону 7117

Теги:

Геннадій Зубко медицина

Джерело:

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...