Будемо переходити до обов’язкової передачі містам повноважень і функцій ДАБІ, - Геннадій Зубко

Ми пройшли той час, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Є місто Хмельницький, Полтава, які відмовились брати на себе ці повноваження – «в них і так все добре». Тому ми будемо переходити до обов’язкової передачі повноважень і функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Лівому берегу».

За його словами, ДАБІ – це орган, який контролює наявність тих чи інших документів. «Водночас органи місцевого самоврядування затверджують проекти землевідводу, виділення або надання в оренду цієї земельної ділянки, разом з місцевим управлінням архітектури визначають “червоні лінії” і обмеження з висотності. Ми вже пройшли стадію, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Тепер варто поставити на цьому крапку», - наголосив Зубко.

Віце-прем’єр зауважив, що наразі реалізовуються концептуальні зміни в сфері забудови. «Ми зробили важливий крок – перехід від категорій складності будівництва до класу наслідків. І цим обірвали корупційну складову між 3 і 4 категоріями. Коли під індивідуальне будівництво береться 20 соток, а на ній будують «свічку». Ми зробили так, що практично по 1-му класу наслідків заходять тільки дійсно малі об’єкти. Все інше – дозвільна процедура, котра передбачає наявність проекту, технічних умов, плану території, містобудівного обмеження», - підкреслив урядовець.

Він наголосив, що будь-яке корупційне рішення попередників щодо забудови може скасувати чинна міська рада. «Громада бачить відсутність інфраструктури, соціальної інфраструктури. У Києві - Київська міська рада представляє її інтереси. Будь ласка, приймайте рішення, скасовуйте дозволи та містобудівні обмеження», - зазначив Зубко.

За інформацією ДАБІ, на цей час повноваження держархбудконтролю отримали 89 населених пунктів. Серед них 21 обласний центр: Луцьк, Маріуполь, Тернопіль, Харків, Херсон, Львів, Івано-Франківськ, Чернівці, Ужгород, Одеса, Київ, Дніпро, Суми, Житомир, Черкаси, Сєвєродонецьк, Вінниця, Чернігів, Кропивницький, Миколаїв, Рівне.

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

04 жовтня 2024

Програмний посібник Interreg Europe тепер доступний українською

Програмний посібник Interreg Europe тепер...

Ukrainian Institute for International Politics підготував неофіційний переклад програмного посібника для української...

04 жовтня 2024

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи: як громади змінили Польщу

Підтримка бізнесу, енергокластери, кооперативи:...

Чому польські ґміни створюють енергетичні кластери і які переваги це їм дає? Як завдяки просторовому плануванню...

04 жовтня 2024

Концепція та план виконання децентралізації потребує оновлення, – Олександр Корнієнко

Концепція та план виконання децентралізації...

Перебуваючи у Львові з робочим візитом Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко долучився...

04 жовтня 2024

Швейцарія виділить фінансування та залучить приватний сектор до проєктів відновлення України

Швейцарія виділить фінансування та залучить...

Допомога швейцарських партнерів допоможе створити нові робочі місця в регіонах. Про це під час зустрічі...