Представники ОТГ Одещини вивчали основи комунікацій

Представники об’єднаних територіальних громад Одеської області 15 грудня взяли участь у тренінгу «Співпраця влади, громади та ЗМІ: як налагодити діалог», який організував Одеський Центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України.

Учасники заходу обговорили покращення діалогу між органами місцевого самоврядування, громадянським суспільством та ЗМІ, висвітлення діяльності громад в ЗМІ, роботу з соціальними медіа та їх роль у розбудові прозорості влади, функціонування власних ЗМІ в ОТГ для інформування населення про досягнення громад. Крім того, представники громад проаналізували ситуацію у сфері комунікацій у своїх громадах та напрацювали основні напрямки подальшої роботи у реалізації стратегій комунікації.

«На сьогодні висвітлення роботи об’єднаних громад як у засобах масової інформації, так і для мешканців громад є одним з першочергових завдань місцевої влади. Функціонування ОТГ, з одного боку, перебуває під прискіпливим оком критиків і скептиків, а з іншого – без довіри та постійної продуктивної комунікації з громадянами побудувати щось нове, реалізувати реформу – практично неможливо», - наголосила у вступному слові директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожен.

У свою чергу, радник з комунікації Одеського ЦРМС Євгенія Генова зазначила, що рівень інформування громадян та ЗМІ, за якого громадам подекуди доводиться «гасити пожежі» через конфліктні ситуації, не є задовільним, тож працювати потрібно на випередження: «Мешканці громад мають право знати, що зроблено, що робиться і що буде робитися за місяць, за рік, за п’ять років і так далі. А для цього необхідно, аби діалог з громадськістю був сталим, конструктивним і своєчасним. Ви не маєте права орієнтуватися лише на одну цільову аудиторію, забуваючи про інші, або ж інформувати людей про важливі події в громаді із запізненням. Пам’ятайте, що відсутність інформації одразу породжує чутки і невдоволення, боротися з якими – справа нелегка, тож розповідайте про себе вчасно і не бійтеся залучати людей до активної участі і роботі громади».

Під час презентації своїх громад учасники тренінгу – а це як ОТГ, яким виповнилося уже два роки, так і ті, які відсвяткували рік, а також зовсім нові громади, де вибори відбулися півтора місяці тому, - наголосили на головних проблемах, першою з яких назвали відсутність швидкісного Інтернету у селах.

«Для нас це чимала проблема, хоча ми над цим працюємо. У села все ще не дійшов прогрес XXI століття, і, звісно, це неприпустимо. Поки що ми вирішили, що придбаємо телевізори для наших сіл, встановимо їх у приймальнях старост і показуватимемо там короткі фільми про роботу нашої громади. Відеоролики плануємо виготовляти самотужки. Ми відчуваємо, що люди терміново потребують інформації, а районної газети для цього не вистачає», - розповіла заступник селищного голови Великомихайлівської ОТГ Світлана Слюсенко.

Інша проблема – кадрове питання, адже за штатним розкладом в ОТГ уважно стежать депутати. «Ми сьогодні остаточно переконалися у тому, що для того, аби виконувати таку роботу, потрібна, як мінімум, одна штатна одиниця. Звісно, ми й раніше розуміли, що це важливо, але завжди не вистачає часу і рук. Тепер будемо намагатися надати аргументи депутатам для того, щоб така штатна одиниця була виділена», - зауважила секретар Маразліївської ОТГ Антоніна Топор.

З цікавістю учасники тренінгу послухали історії про досвід тих громад, де вже є певні напрацювання у сфері комунікації: наприклад, Авангардівська ОТГ, хоча й нещодавно пройшла перші вибори, активно займається висвітленням своєї діяльності у соцмережах, а також випускає щомісячну безкоштовну газету для своїх мешканців, засновником якої є комунальне підприємство. Нещодавно з’явилася газета і в Березівській міській ОТГ, а в Коноплянській громаді популярністю користуються випуски місцевих новин у Youtube. Розглянули і досвід Балтської ОТГ, сторінка якої у Facebook за два роки стала найпопулярнішою серед громад області, а також досвід випуску інформаційних бюлетенів у селах Маразліївської ОТГ.

«Я лише нещодавно прийшов на роботу, тільки місяць минув, і все думав, чи не створити сторінку громади в Facebook, чи, може, й газету невелику робити треба. А тепер завдяки цьому заходу дізнався, що колеги вже чимало зробили, є корисний досвід, так що тепер – до праці», - розказав після тренінгу спеціаліст з питань виконавчої роботи Старокозацької ОТГ Павло Осматескул.

Зазначимо, що до кінця цього року серед об’єднаних громад буде проведено анкетування з метою визначення пріоритетних тем у сфері комунікації, яким будуть присвячені тренінги Одеського ЦРМС у наступному році.

18.12.2017 - 12:25 | Переглядів: 10070
Представники ОТГ Одещини вивчали основи комунікацій

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...