Надто довго дискутуємо, як віддати земельні повноваження громадам, треба вже приймати рішення, - В’ячеслав Негода

На цьому етапі децентралізації вже зайве дискутувати, потрібно чи непотрібно розширювати повноваження громад у земельних питаннях, і як це робити. Об’єднані громади довели свою ефективність і спроможність вирішувати надскладні питання, нести відповідальність за свої рішення. Отже відповідь очевидна – потрібно і чимшвидше. Ті, хто проти, просто намагаються заговорити проблему. Тому народні депутати мають якнайшвидше прийняти закон, який дозволяє громадам впливати на усі землі на їхній території, в тому числі – за межами населених пунктів. Тим більше, що таких законопроектів у Парламенті вже кілька.

Про це сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, виступаючи на конференції «Децентралізація, управління землями та розвиток громад», що проходить сьогодні у Києві за участі представників об’єднаних громад.

Він нагадав, що законопроектів, які так чи інакше вирішують питання розширення земельних повноважень громад на усю їхню територію, більш ніж достатньо. Крім прийнятого у першому читанні законопроекту №4355, розгляд якого триває вже два роки, у Верховній Раді зареєстрований урядовий законопроект №7118 та його альтернативна версія від народних депутатів №7118-1, а також законопроект №7363, поданий днями Президентом України.

«Маємо нарешті втілити повсюдність місцевого самоврядування – розширити повноваження громад на усю їхню територію. Для цього своє слово сказати повинні народні депутати. Ми сподіваємося, що буде використано шанс прийняти у першому читанні один з законопроектів ще до кінця цього року. А на початку наступного року громади могли б отримати довгоочікуваний закон. Уряд свою позицію висловив. Її підтримують усі об’єднані громади, асоціації місцевого самоврядування та більшість експертів. Отже тепер – слово за Парламентом. Народні депутати своїм голосуванням мають чергову можливість продемонструвати підтримку місцевого самоврядування», - сказав В’ячеслав Негода.

Результати інтерактивного голосування, яке тривало під час конференції, показали, що абсолютна більшість серед 250 учасників заходу підтримали необхідність прийняття одного зі згаданих законопроектів і висловили впевненість, що громади більш ефективно використовуватимуть свої землі, спрямовуватимуть цей ресурс для поліпшення життя своїх мешканців.

14.12.2017 - 16:46 | Переглядів: 15022
Надто довго дискутуємо, як віддати земельні повноваження громадам, треба вже приймати рішення, - В’ячеслав Негода

Теги:

В'ячеслав Негода земля

Джерело:

Мінрегіон

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...