Новостворена Березівська ОТГ розпочинає роботу над стратегією

У місті Березівці, що є центром створеної нещодавно об’єднаної територіальної громади, 12 грудня за ініціативи Одеського ЦРМС, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся семінар «Стратегічне планування місцевого розвитку».

У семінарі, присвяченому питанням розробки стратегічного плану розвитку громади, взяли участь депутати ОТГ та районної ради, бізнесмени, міська та сільська інтелігенція, громадські активісти.

Як розповів радник з регіонального розвитку Одеського ЦРМС Віктор Бондарук, над розробкою стратегічного плану Березівська ОТГ працюватиме близько півроку. Саме стільки часу потрібно для того, аби напрацювати головні напрямки реалізації ідей, які є в громадах, - про це свідчить досвід трьох ОТГ, де цього року велася активна робота над стратегіями за підтримки Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування. І якщо в Тузлівській, Коноплянській і Великомихайлівській громадах розробка стратегій вийшла на фінішну пряму, то для Березівської ОТГ все лише розпочинається.

«Наявність стратегічного плану розвитку є обов’язковою, якщо громада хоче розвиватися цілеспрямовано. В пріоритетах розвитку мають бути економічні показники. Громада успішна, коли в ній працюють успішні компанії, а щоб вони були конкурентоспроможними, громада має їм у цьому сприяти. Що успішніша компанія, то більше ви зберете податків і тим більше робочих місць, кращий рівень життя, а значить, дорожче житло у вашій громаді, - і знову більше податків, і так по спіралі. Крім того, звертаю вашу увагу, що стратегічний план має бути узгодженим з громадою. Якщо частина громади проти якихось питань, бажано сконцентруватися на тих, які не є конфліктними, і працювати в конструктивному напрямку. Таким чином, стратегічне планування має три основні функції: це інформація для громади, це постійні консультації з активістами і, зрештою, це партнерство з місцевою елітою, тобто тими, хто активно бере участь у діяльності громади», - розповів Віктор Бондарук.

У свою чергу голова ОТГ Валерій Григораш зауважив, що, на його думку, варто розробити стратегію на сім років, аби розуміти, в якому напрямку рухатися та на що акумулювати кошти: «Треба одночасно створювати умови для прозорої роботи бізнесу та займатися економією наших ресурсів, витрачати кошти з розумом, заощаджувати та направляти їх на розвиток. А для того, щоб розуміти, у якому напрямку розвиватися, потрібен не короткочасний план термінових дій, а більш далекоглядні стратегія», - впевнений міський голова.

Водночас деякі з учасників висловили думку про те, що робити довгочасну стратегію нема потреби. «Давайте робити до 2020 року, бо потім будуть вибори, може, зміниться президент, і тоді стратегія потрібна буде інша», - пролунала пропозиція із зали.

У відповідь радник Одеського ЦРМС В. Бондарук зазначив, що стратегія громади не може залежати від виборів: «Зрозумійте, що стратегія громади – це не політичний документ, а економічний. Звісно, щось можна коригувати, але не радикально. Якщо ми, наприклад, визначимо, що головним напрямком роботи вашої ОТГ є сільське господарство та переробна промисловість, то після президентських виборів навряд чи ви визначите своїм пріоритетом хімічну промисловість, якої тут нема й не було. Планувати економічний розвиток в залежності від виборів – це, щонайменше, небезпечно. Політика має лишатися політикам, а на місцях має бути економіка і розрахунок наперед, інакше, якщо кожні п’ять років чи частіше міняти вектор економічного розвитку, то ніякого розвитку зрештою не буде взагалі, а лише хаотичний рух в різні сторони».

Також під час семінару з лекцією про систему енергоменеджменту як інструмент підвищення енергоефективності в ОТГ виступив експерт з енергоменеджменту GIZ Валерій Желязко. На завершення учасники зустрічі вирішили створити робочу групу з розробки стратегії громади та розпочати працювати над збором необхідної інформації.

Зазначимо, що в Одеській області вже працюють 23 ОТГ, які пройшли перші вибори. У Березівській міській ОТГ вибори відбулися 29 жовтня.

13.12.2017 - 10:13 | Переглядів: 11596

Приєднані зображення:

Область:

Одеська область

Громади:

Березівська міська об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...

18 вересня 2024

Закон про відновлення середньострокового бюджетного планування на місцевому рівні – експертний коментар

Закон про відновлення середньострокового...

18 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо...