Прес-тур Миколаївщиною: як журналісти області вивчали «історію успіху» Веселинівської ОТГ

Новий дитячий садочок, опорна загальноосвітня школа та відреконструйована будівля центру первинної медико-санітарної допомоги. Які зміни відбулися в медичній та освітній галузі в Веселинівській громаді після об'єднання спробували з'ясувати представники преси Миколаївської області, зокрема журналісти Новоодеського, Новобузького, Баштанського, Вітовського районів, а також журналісти телеканалу «Миколаїв»  на чолі з експертом з комунікації Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», Юлією Почебут.

Веселинівська громада розпочала свою роботу в січні 2017 року, об'єднавши Веселинівську і Токарівську селищні та Зеленівську, Луб’янську, Порічанську сільські ради. До складу ОТГ увійшли 23 населених пункти, в них проживає близько 12 тисяч громадян.

Веселинівський голова ОТГ Олександр Румянцев розповідає, що з моменту утворення громади всі сили було спрямовано на освіту. «Не маючи інструкцій та вказівок ми пішли своїм шляхом, розгорнувши стратегічну кампанію за різними напрямками. Перш за все ми забрали «під себе» повністю всю освіту та максимально забезпечили успішне виконання навчального плану, не дивлячись на те, процес реорганізації відбувався посеред навчального року. Нам говорили, що діти не отримають вчасно атестати, проте ми спільними зусиллями вирішили всі проблеми. У нас все вийшло!» – прокоментував голова Веселинівської ОТГ Олександр Румянцев.

У межах громади створено два освітні округи, у кожному є опорний навчальний заклад – Веселинівська та Колосівська загальноосвітні школи. «У рамках оптимізації освіти жодну школу ми не закрили, але відбулося пониження ступенів. Ми йдемо за схемою створення «НВК: навчально-виховний комплекс «школа-дитячий садок» – зауважила заступник селищного голови з гуманітарних питань Інна Долгокерова.

Директор Колосівської ЗОШ Наталія Лутовинова розповідає чому саме цю школу зробили опорним закладом: «Наша школа дуже велика та може вмістити багато дітей, сьогодні тут навчається 240 дітей з п'яти найближчих сіл. У класах відтепер нові вікна та навчальні меблі, дві інтерактивні дошки, оновлена бібліотека, до школи – нормальна транспортна розв'язка, підібрані висококваліфіковані кадри тому ми можемо забезпечити належний рівень викладання навчальних предметів для дітей».

Збереження надходжень громади на місцях дало змогу відремонтувати Нововоскресенський дитячий садок, що не функціонував останніх 20 років. Проте з листопада цього року заклад знову розпочав повноцінну роботу. Садок розрахований на 36 дітлахів, проте сьогодні його відвідує близько 30 дітей. Ремонтні роботи відбувалися за ініціативи об'єднаної громади, загалом витратили півмільйона гривень. «Заклад наш був зруйнований, але в цьому році відбулося його відкриття. Його відновили завдяки нашій громаді! Нам зробили капітальний ремонт згідно європейських стандартів: завезли нові меблі, покриття, постіль, іграшки» – поділилася з журналістами Інна Кандиболоцька, завідувач Нововоскресенського навчально-виховного комплексу.

Громада впровадила в школах стипендію ОТГ задля відзнаки кращих досягнень школярів, створила  публічну бібліотеку, що пройшла оптимізацію з централізованої бібліотечної системи для дорослих та дітей, а сьогодні активно приділяє увагу розвитку будинку культури, підтримує будинок дитячої творчості, дитячо-юнацьку спортивну та музичну школи.

Голова громади разом з командою вміють працювати на перспективу, залучаючи до роботи молодих кадрів. Зокрема, є успішна практика укладання трьохсторонніх договорів: ОТГ-університет-студент. Наразі громада чекає на роботу чотирьох висококваліфікованих педагогів та двох інтернів.

 «Не освітою єдиною..»

Окрім освітньої галузі в Веселинівській ОТГ також активно розвивається медицина. За ініціативи селищної ради було прийнято рішення створити на місці центр первинної медико-санітарної допомоги. З листопада тривають ремонтні роботи в терапевтичному відділенні, бо саме тут буде функціонувати  центр.

За місяць замінили майже всі вікна, пофарбували стіни та стелю, відремонтували дах. Тут працюватиме шість сімейних лікарів, прийом громадян офіційно розпочнеться з 2 січня 2018 року. Вже є директор центру – Жаркова Марина Сергіївна, також планується залучити до роботи одного лікаря з Веселинівської амбулаторії та Ставківського ФАПа.

Інна Долгокерова, заступник селищного голови з гуманітарних питань: «На сьогоднішній день Веселинівською селищною радою для проведення ремонтних робіт вже виділено близько 1 мільйона гривень. Ми займаємося  підготовкою матеріально-технічної бази, оснащенням для первинної медицини, і сподіваємося, що ці заходи підвищать якість надання медичних послуг для жителів громади».

На 2018 рік Веселинівська ОТГ має амбітні плани: заплановано відкриття нового ЦНАПу, запуск центру надання первинної медико-санітарної допомоги, ремонт доріг, залучення інвесторів в громаду, що зумовить створення додаткових робочих місць, тощо. Робота триває!

08.12.2017 - 08:48 | Переглядів: 13158
Прес-тур Миколаївщиною: як журналісти області вивчали «історію успіху» Веселинівської ОТГ

Приєднані зображення:

Область:

Миколаївська область

Громади:

Веселинівська селищна об’єднана територіальна громада

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

20 вересня 2024

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю. Інтерв’ю Юрія Фомічева

Інфраструктурний рай на кордоні з Білоруссю....

Славутицький міський голова Юрій Фомічев про те, як за рахунок міжнародної співпраці подвоїти місцевий бюджет і...

19 вересня 2024

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10 міст 4 районів та більше 300 сіл та селищ в Україні

Парламент ухвалив рішення про перейменування 10...

19 вересня 2024 року Верховна Рада України ухвалила Постанову про перейменування окремих населених пунктів та районів...

19 вересня 2024

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності Всеукраїнської асоціації ОТГ

Вакансія. Експерт(ка) з міжнародної діяльності...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголошує конкурс на вакантну посаду експерта(ки) з...

19 вересня 2024

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує до команди виконавчого офісу

Вакансії! Всеукраїнська асоціація ОТГ запрошує...

Всеукраїнська Асоціація об’єднаних територіальних громад оголосила конкурс на вакантні...