Форум "3D: Децентралізація - Дніпропетровщина - досвід" започаткував платформу стратегічного розвитку громад області

Форум має надважливе завдання – напередодні Дня місцевого самоврядування проаналізувати процес стратегічного розвитку об’єднаних територіальних громад та окреслити завдання на майбутнє.

Важливим інструментом такого аналізу є стратегічне планування розвитку територій. Адже без стратегії розвитку жодна створена в області громада не може забезпечити ефективне планування та реалізацію проектів.

Дніпропетровщина є лідером реформи децентралізації – об’єднання та набуття спроможності територіальними громадами. Це єдина область, у якій розроблена та впроваджується регіональна Стратегія децентралізації у 12 секторальних напрямах. Наступного року планується розробка ще 13 секторальних стратегій.

В області створено 34 ОТГ (в 2015 році – 15, в 2016-му – 19), в яких пройшли перші вибори депутатів та відповідного голови.Завдяки бюджетній децентралізації, перші громади збільшили свої доходи від 3-х до 12-ти разів.

Громади, створенів 2016 році, збільшили доходи від 2-х до 6-ти разів.

Все це дозволило, завдяки підтримці Мінрегіону та консолідації ресурсу команди облдержадміністрації та обласної ради в 2016 та 2017 роках,  з бюджетів різних рівнів залучити відповідно 1 та 1,5 млрд грн на розвиток  інфраструктури ОТГ.

- Найкращим аргументом для тих, хто планує створити громади, є відремонтовані дороги та школи, нові ЦНАПи та дитячі садки в діючих громадах та багато інших проектів, - вважає Олена Тертишна, директор Дніпропетровського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEADз Європою».

Завдяки збільшеним ресурсам громад за два роки вони реалізували майже 1000 інфраструктурних проектів. Таких показників досягнуто вперше за історію розвитку місцевого самоврядування незалежної України.
Цього року в рамках стратегій розвитку будується 4 нових дитячих садків (у тому числі 2 в ОТГ) та реконструюється 12 (у тому числі 7 в ОТГ).

- Особливу увагу ми приділяємо галузі освіти, особливо в контексті проекту «Нова українська школа»,- зауважив перший заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олег Кужман. -Цього року в обласному бюджеті вже передбачено кошти на реконструкцію 5 опорних шкіл в ОТГ. Загалом, за 2 роки, за кошти обласного бюджету відремонтовано 50 шкіл, у тому числі 12 в ОТГ.Створюючи опорні школи, особливо в ОТГ, оптимізуючи освітню мережу, ми дбаємо про підвезення наших діточок. За два роки було придбано 67 шкільних автобусів. Ми придбали для опорних шкіл об'єднаних громад 8 автобусів.

Цього року Зеленодольська, Ляшківська та Новоолександрівська ОТГ відкрили інтегровані ЦНАПи, які мають філії в старостинських округах. Тепер мешканці на місцях отримують усі довідки, які раніше брали в райцентрі. За два роки відкрито 15 ЦНАПів і всього на сьогодні в області їх 55 (9 – у ОТГ).

Велика увага в рамках обласної Стратегії децентралізації приділяється безпеці мешканців громад. Цього року побудовано та відкрито центри безпеки в Слобожанській та Святовасилівській ОТГ, розпочалося будівництво Центру безпеки у Сурсько-Литовській ОТГ. До 2020 року такі центри буде відкрито в ще в 10 ОТГ області.

В цьому році створено ще 22 нові громади.У 18 з них після перших виборів вже проведені установчі сесії та створені органи управління місцевим розвитком. Це найкращий результат в Україні. Вибори ще у трьох новоутворених ОТГ призначено на 24 грудня.Таким чином, на завершення 2017 року в області буде існувати 56 ОТГ, що буде складати 65% від передбачених Перспективним планом. Ці громади об’єднують майже 500 тис. осіб, а це 80% від чисельності сільського населення області. ОТГ займають  понад 15 тис. кв. км (50% від площі області).

Наступного року планується завершити процес добровільного об’єднання територіальних громад та розпочати адмінтерреформу.

Нашим першочерговим завданням, зауважила Олена Тертишна, є ефективне стратегічне планування розвитку ОТГ. Розпочавши реалізацію цього завдання в кінці минулого року, Дніпропетровщина має 14 громад, які розробили та затвердили стратегії свого розвитку. Усі вони пройшли серйозний шлях від прийняття рішення про утворення робочої групи з розробки стратегії до реалізованих проектів.

Під час розробки стратегій розвитку робочими групами були максимально враховані стратегічні пріоритети, зафіксовані у Стратегії децентралізації Дніпропетровщини та Стратегії розвитку області.

За результатами аналізу стратегій розвитку ОТГ з’ясовано, що домінантними у них є такі напрями, як просторовий розвиток, місцевий економічний розвиток, освіта, охорона здоров’я, публічні послуги, соціальний та цивільний захист.

Разом з тим, аналіз сильних та слабких сторін стратегій розвитку першопрохідців має розставити акценти на економічному розвитку громад, що дозволить значно підвищити їх спроможність. Це і є завданням Форуму «3D: Децентралізація – Дніпропетровщина – Досвід», який, поруч із Ярмарком добросусідства, є постійною платформою інфраструктурного та соціально-економічного розвитку громад області.

29.11.2017 - 16:05 | Переглядів: 10713
Форум "3D: Децентралізація - Дніпропетровщина - досвід" започаткував платформу стратегічного розвитку громад області

Приєднані зображення:

Область:

Дніпропетровська область

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

06 вересня 2024

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської громади облаштували сучасне укриття

«DECIDE: ВІДБУДОВА»: в ліцеї Ріпкинської...

У ліцеї Ріпкинської громади, що на Чернігівщині, відтепер є сучасне укриття, яке стане безпечним та комфортним...

06 вересня 2024

Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт (запис вебінару)

Огляд нових змін до закупівельного...

Програма USAID DOBRE провела вебінар на тему: «Огляд нових змін до закупівельного законодавства. Закупівля робіт»....

06 вересня 2024

Житомирська область та американський штат Індіана підписали меморандум про співпрацю

Житомирська область та американський штат...

Президент України Володимир Зеленський у Києві зустрівся з губернатором штату Індіана (США) Еріком Холкомбом. У...

06 вересня 2024

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Олексій Кулеба окреслив основні засади роботи

Продовження реформи місцевого врядування з посиленням ефективності управління, координації та взаємодії в умовах...