Після об’єднання бюджет громади на Харківщині перевищив районний

З 2018 року розширюються повноваження і ресурси об'єднаних територіальних громад, створених у 2017 році. Як приклад, бюджет Нововодолазької селищної об'єднаної територіальної громади буде більшим за районний. Значно розшириться і коло відповідальності громади.

Про це сказав Укрінформу голова об'єднаної територіальної громади Нововодолазької селищної ради Олександр Єсін під час польсько-українського форуму "Громада. Ефективний розвиток. Інвестиції", що пройшов днями у Харкові.

«У нашому районі 15 рад: 13 сільських та 2 селищні. До об'єднаної громади увійшли 6 рад, це 23 населених пункти, де мешкають понад 19 тисяч жителів. У січні нинішнього року об'єднана громада зареєстрована, у квітні проведені перші вибори глави громади і депутатів, а у травні на установчій сесії визначилися повноваження і джерела доходів", - зазначив Олександр Єсін.

За його словами, в першу чергу об'єднана громада почала заробляти гроші на створеному тут Центрі надання адміністративних послуг.

«Послуги - це гроші. Якщо раніше жителю Нововодолазького району доводилося їздити до Харкова, оформляючи, наприклад, земельний пай або спадок, то тепер ми все робимо на місці. Тобто наблизили послугу до людини. А з нового року наші управлінські повноваження розширюються не лише на реєстрацію актів, а й на управління школами, бібліотеками, дитячими центрами культури. Більш того, ми будемо брати гроші за ренту - використання надр - з місцевих великих підприємств, розташованих на нашій території: гірничо-збагачувальний комбінат і газовидобувна компанія. А це вже великі гроші. Якщо зараз наш бюджет 27 млн, то з нового року він буде втричі більшим, тобто більшим за районний бюджет», - пояснив Олександр Єсін.

Як зазначив голова об'єднаної територіальної громади, у реалізації нових повноважень допомагає досвід Польщі.

«Ми зв'язані договором про співпрацю із населеним пунктом Вишневе Малопольського воєводства. Їздили туди за досвідом вже двічі, і у грудні поїдемо втретє. Є чому повчитися: наприклад, у школах цього населеного пункту є власні трактори, які беруть на себе прибирання території, у т.ч. - сусідніх населених пунктів, які ще не увійшли до об'єднаної громади. Це джерело доходу школи. Відразу скажу, що з нового року через доходи, що зростають, ми звільнимо батьків, як у Польщі, від сплати за дитячі гуртки. Також звільнимо населення від сплати за збір і вивезення сміття - теж за польським прикладом. Причому до Польщі їдуть не лише керівники громади, ми беремо із собою вчителів, працівників культури - налагоджуємо контакти, і це допомагає у роботі», - сказав Олександр Єсін.

Він зазначив, що з 1 січня громада переходить на прямі відносини із держбюджетом. Якщо раніше податки йшли "нагору", то зараз вони залишаться в управлінні громади: «Дізнавшись про зростання нашого добробуту, до громади вже готові приєднатися ще 3 сільради району».

28.11.2017 - 11:23 | Переглядів: 8346
Після об’єднання бюджет громади на Харківщині перевищив районний

Область:

Харківська область

Джерело:

Укрінформ

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

01 червня 2024

01 червня 2024

5 червня - оголошення найкращого міста та мера України

5 червня - оголошення найкращого міста та мера...

5 червня у Києві відбудеться Конференція з демократичного врядування, на якій буде оголошено найкраще місто України...

01 червня 2024

Децентралізація: найважливіше за травень

Децентралізація: найважливіше за травень

На початку кожного місяця портал «Децентралізація» підбиває підсумки місяця, що минув. Говоримо про важливі рішення,...

31 травня 2024

Три громади Закарпаття об’єдналися заради здоров’я своїх мешканців

Три громади Закарпаття об’єдналися заради...

Батівська, Косоньська та Великоберезька громади завдяки експертній підтримці U-LEAD офіційно оформили співробітництво...