Куди йдемо, громадо?

Утворення об’єднаної громади та усіх необхідних інституцій – це лише початок шляху до успішного майбутнього конкретних людей, які у ній проживають. Тим більше, у багатьох з них різне бачення цього майбутнього. Створити спільне бачення перспективи території громади покликана Стратегія розвитку – ґрунтовний документ, який поєднує вивчення ресурсів і потенціалу з можливостями їх використання для успішного розвитку громади.

Візію майбутнього своєї громади з 10-річною перспективою напрацювали одними з перших в Івано-Франківській області у П’ядицькій ОТГ Коломийського району за допомогою експертів Івано-Франківського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Стратегію розвитку громади до 2027 року 21 листопада 2017 року презентували в П’ядицькій загальноосвітній школі за участі робочої групи, депутатів ради ОТГ, представників бізнесу та активних мешканців громади.

Секретар сільської ради П’ядицької ОТГ Василь Дем’янів, презентуючи Стратегію розвитку, зазначив, що вона декларує загальну згоду: «Стратегія – це такий собі договір громадської згоди у відповідності з яким органи влади, депутати, підприємці і громадські організації приймають на себе певні обов’язки. Цей план адресований усій громаді і задає орієнтири не лише органам місцевого самоврядування, але й бізнесу та всім жителям громади».

Основними пріоритетами Стратегії розвитку П’ядицької ОТГ стали доступність для всіх мешканців громади, відповідальне управління навколишнім середовищем, побудова сталої економіки, заохочення інвестування та впровадженя практики належного управління.

Розробка Стратегії дозволила співвіднести ресурси і потреби мешканців громади та чітке бачення майбутнього у довгостроковій перспективі. Наявність актуальної Стратегії розвитку відкриває нові можливості для громади,

«Жодна донорська організація, міжнародна структура чи іноземний інвестор не вкладатиме гроші і не співпрацюватиме з муніципалітетом, який не має стратегії розвитку. Це підстава і необхідна умова для залучення зовнішніх інвестицій, коштів міжнародних програм та грантів», - наголосив експерт з питань регіонального розвитку ІФ ЦРМС Ігор Мельничук під час обговорення документу.

Стратегія розвитку П’ядицької ОТГ передбачає і певні ризики, серед яких експерти визначили зниження загальної інвестиційної привабливості України у зв’язку зі збройним конфліктом на сході України, скасування інфраструктурної субвенції, старіння населення та міграцію.

Поки ж понад 60% мешканців П’ядицької громади – це економічно активне населення з великою долею молоді, яка потребує вирішення проблеми зайнятості та активно включається у підготовку проектів місцевого розвитку.

Джерело:

Поділитися новиною:

Коментарі:
*Щоб додати коментар, будь ласка зареєструйтесь або увійдіть
Читайте також:

26 липня 2024

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи знищення комунального майна внаслідок бойових дій - запис вебінару

Алгоритм дій ОМС/ВАНП у разі пошкодження чи...

Проєкт SOERA (Діяльність у рамках реформи державних підприємств України) ділиться матеріалами вебінару «Алгоритм дій...

26 липня 2024

Проєктна діяльність освітян: можливості, виклики та історії успіху

Проєктна діяльність освітян: можливості,...

Учасники інформаційної сесії від Програми "U-LEAD з Європою" дізналися, як проєктна діяльність впливає на життя школи...

26 липня 2024

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

Вакансія! Спеціаліст(ка) з комунікацій

SALAR International оголошує вакансію «Спеціаліст(ка) з комунікацій» у Програму підтримки реформ децентралізації та...

26 липня 2024

Конятинська громада: коли проєкти стають ресурсом для розвитку

Конятинська громада: коли проєкти стають...

Проєктний підхід — не джин з лампи. Але за умови системної роботи він може зробити чимало чудес. Це доводить досвід...